#ukrpryroda

В Арктиці стрімко зменшилася площа криги

Як повідомило американське аерокосмічне агентство НАСА, площа крижаного покриву в Арктиці зменшилася до найнижчої позначки від початку супутникових спостережень у 1979 році.

Вчені, що стежать за цим процесом, переконані, що він є частиною фундаментальної трансформації клімату в приполярних областях.

За даними НАСА, площа криги в середині серпня становила 4,1 млн кв. км. Попередній найнижчий показник - у вересні 2007 року - був 4,17 млн кв. км.

При цьому зазвичай піковою точкою танення арктичного льоду вважається середина вересня, тому його площа у цьому році може зменшитися ще дужче.

У середньому за останні 30 років площа льодового покриву Арктики скорочувалася зі швидкістю 13% за кожні 10 років. Зменшується також товщина льоду, що призводить до зменшення його загальної маси, хоча фахівці висловлюють різні оцінки масштабів цього явища.

Джої Комізо, старший науковий співробітник Центру пілотованих польотів Годдарда, вважає, що зменшення площі арктичної криги цього літа викликане впливом теплої погоди в попередні роки, яка призвела до скорочення обсягів багаторічного льоду, зазвичай стійкого до літнього танення.

"Цього літа, на відміну від 2007 року, температури в Арктиці не відрізнялися від норми. Однак ми втрачаємо паковий (багаторічний) лід, який становить основну масу арктичної криги. Якщо він зникне, річний льодовий покрив у цілому стане вкрай вразливим", - заявив експерт НАСА.

Професор Пітер Водамс з Кембриджського університету розповів ВВС News, що вчені вже давно передрікають прискорення процесу танення арктичного льоду.

"Літнє танення льоду прискорюється тим фактом, що великі маси вивільненої води сприяють утворенню великих хвиль під час штормів, які, своєю чергою, розбивають лід і прискорюють його подальше танення"

Пітер Фодамс, Кембриджський університет

"Ряд учених, включно зі мною, передбачали, що літня крига в Арктиці може повністю зникнути до 2015 або 2016 року. Вимірювання, проведені з підводних човнів, показали, що з 80-х років минулого століття пакові льоди втратили 40% своєї маси, а це означає, що загальна маса арктичного льоду становить нині всього 30% від рівня 80-х років", - заявив учений.

"Це означає неминучу смерть крижаного покриву, бо літнє танення льоду тепер прискорюється тим фактом, що великі маси вже вивільненої води сприяють утворенню великих хвиль під час штормів, які, своєю чергою, розбивають лід і прискорюють його подальше танення", - застерігає професор Водамс.

На його думку, наслідки цього процесу доволі серйозні. Вивільнені від криги водні простори зменшують здатність планети відбивати світло - альбедо - що прискорює процес потепління клімату в глобальних масштабах.

Крім того, прискорюється розігрів і танення шару вічної мерзлоти під товщею арктичних вод, що призводить до викиду в атмосферу величезних кількостей метану - одного з парникових газів.
Загрози і можливості

Хоча вчені висловлюють різні припущення щодо часу, до якого літня крига в Арктиці розтане остаточно, останні супутникові дані зміцнять позиції песимістів.

Нещодавно група геофізиків з університету Редінга опублікувала статтю, в якій дає статистичний аналіз теплообмінних процесів у Арктиці. За їхньою оцінкою, від 5 до 30% скорочення площі криги пояснюється процесом так званої Атлантичної багатодесятилітньої осциляції - природним кліматичним циклом, який повторюється кожні 65-80 років. Від середини 1970-х років ми перебуваємо в теплій фазі цього циклу.

Однак найбільший вплив на скорочення площі арктичного крижаного покриву справляють антропогенні фактори. Головними серед них є забруднення атмосфери і вирубування лісів, попереджають фахівці з Редінгського університету.

Екологи протестують, а "Газпром" бурить своє.

Водночас танення арктичного льоду несе в собі не тільки нові загрози, але й нові можливості.

Наприклад, стають доступними раніше закриті для судноплавства морські шляхи на північ від узбережжя Росії.

Нафтові, газові та гірничовидобувні компанії змагаються за право розвідувати родовища в Арктиці. А екологи ведуть активну кампанію проти експлуатації арктичного шельфу.

Минулого тижня, наприклад, активісти "Грінпіс" висадилися на нафтовій платформі "Газпрому" в Арктиці, на якій триває підготовка до буріння першої свердловини.

Для Великої Британії потенційним довготерміновим наслідком такого танення може стати те, що зміниться маршрут водяного потоку джет-стрім, що може докорінно поміняти британський клімат.

Джерело: bbc.co.uk