#ukrpryroda

В чому полягає сланцева революція?

Що таке сланцевий газ?

Ви будете здивовані, але перший в історії природний газ був видобутий в 1841 році саме зі сланцю. Так що в його існуванні немає нічого нового. Причина такої тривалої відмови від його розробки полягала у відсутності технологій, які дозволили б зробити його видобуток рентабельним. Ці технології з'явились в кінці другого тисячоліття, в 1998 році, завдяки наполегливості пана Мітчелла, глави компанії "Мітчелл Енерджі". Він не залишав спроб знайти дешевий спосіб видобутку газу зі сланцю, незважаючи на капітуляцію багатьох його колег і конкурентів його зусилля увінчалися величезним проривом: необхідні технології були знайдені. Ці технології називаються так: горизонтальне буріння і гідророзрив. Перша дозволила встановити бур в горизонтальне положення в породі сланцю, що залягає глибоко під землею, а друга - "розсунути" цю породу за допомогою закачування в неї води і хімікатів, так щоб газ під тиском почав надходити в сторону бура. Наочно це виглядає ось так:


Зліва - спосіб видобутку нетрадиційних газів, в тому числі сланцевого, праворуч - "традиційний" спосіб видобутку природного газу.

У 2003 р. компанія "Девон", раніше купила "Мітчелл Енерджі", змогла домогтися комерційного прибутку від продажу сланцевого газу. З тих пір обсяги видобутку збільшуються стрімкими темпами. Якщо в 2000 році на частку сланцевого газу припадав лише 1% від усіх енергоресурсів, використовуваних в Америці, то в 2010 році - вже 25%.Особливо красномовно виглядає графік, який ілюструє зростання видобутку сланцевого газу в період фінансової кризи 2007-2009 рр.., Коли попит на енергоресурси впав. Ось цей графік:

На території Барнетта - найбільшого родовища сланцевого газу в Америці - в одному тільки 2008 році було видобуто понад 44 млрд. куб. м. газу, при цьому пробурено 3000 нових свердловин, а їх загальне число перевищило 12000.

Завдяки зростанню видобутку даного виду ресурсу, США стали найбільшим у світі виробником газу. До 2035 р. обсяг потреб Америки в імпорті газу не перевищуватиме 1%, при цьому якби США не добували сланцевий газ, то до 2035 р. країні довелося б імпортувати не менше 47% від споживаного природного газу. Врозріз з початково запланованими обсягами імпорту енергоресурсу американський уряд приступив до видачі ліцензій на його експорт. Планується, що експорт розпочнеться вже в 2014-2015 рр..

Згідно з даними агенства "Блумберг", галузь сланцевого газу забезпечить податкові надходження у федеральний бюджет США більше 57 млрд. доларів США до 2035 р., а також створить більш 870000 робочих місць до 2015 р. Все це є найважливішими позитивними факторами у розвитку американської економіки.

У квітні минулого року Адміністрація енергетичної інформації США викликала сенсацію, опублікувавши дані про те, що найбільшими у світі запасами сланцевого газу володіє Китай. Погодьтеся, ця подія може дуже серйозно змінити розстановку сил на міжнародній енергетичній арені. Ще б пак, адже США і Китай - два найбільших в світі споживача енергоресурсів.

Джерело: snob.ru