#ukrpryroda

Метеорологи визнали 2012 рік найтеплішим за останні 120 років

Рік, що минає став дев'ятим серед найбільш теплих років, починаючи з 1850 року, коли почали вести документально зафіксовані спостереження за кліматом планети. Про це повідомляє Всесвітня метеорологічна організація.
Згідно з даними ВМО, глобальна температура землі і поверхні океану за січень-жовтень цього року склала близько 0,45 °C (0,81 °F), що вище на 14,2 °С в порівняння з періодом 1961-1990 рр.

Експерти зазначають, що температура повітря в перші 10 місяців поточного року була високою, незважаючи на ефект Ла-Нінья – метеорологічного феномену, який передбачає охолодження атмосфери землі.

Доповідь Всесвітньої метеорологічної організації була представлена на конференції щодо зміни клімату в Досі(Катар). Його автори зазначають, що висока температура супроводжувалася безпрецедентним таненням арктичного морського льоду і цілим рядом екстремальних погодних і кліматичних явищ, що свідчать про зміну клімату.

У період із січня по жовтень цього року екстремальні погодні явища спостерігалися у всьому світі, включаючи хвилі тепла в Північній Америці і Європі, посухи в США, Китаї, Бразилії та деяких районах Росії та Східної Європи.



Повені були зареєстровані в регіоні Сахелю (Африка), в Пакистані і Китаї. Також спостерігалися незвичайні снігопади і холоди в Росії та Східній Європі.


У басейні Атлантичного океану число ураганів перевищувало середню цифру третій рік поспіль. Загалом, було 19 штормів, 10 з яких досягали рівня ураганів.

Джерело: tyzhden.ua