#ukrpryroda

Звернення з нагоди Дня довкілля 2013

Природа – наш єдиний, спільний дім. Берегти його, передавати із покоління у покоління охайним і доглянутим – головне завдання і найперша заповідь людини, основа генетичної пам’яті і життєвих сил Українського народу.

Дорогі друзі – шанувальники природи!

20 квітня в Україні – День довкілля. День довкілля проводиться щороку в третю суботу квітня уже протягом 15 років згідно з Указом Президента №855/98 від 6 серпня 1998 року. Цього дня за участю членів Українського товариства охорони природи проводяться заходи, спрямовані на озеленення, очищення берегів Дніпра, великих і малих рік країни, збереження заповідних об’єктів, впорядкування парків, скверів, криниць, джерел, поширення екологічних знань.

Цього року День довкілля особливий. Він проводиться в рік 150-річчя з дня народження видатного вченого-універсаліста, основоположника вчення про ноосферу, першого Президента Академії наук, великого громадянина і патріота України Володимира Івановича Вернадського.

Під час проведення Дня довкілля в минулому році було посаджено разом з працівниками лісового господарства тисячі саджанців дерев і кущів, розчищено та прибрано багато прибережних охоронних смуг річок, ліквідовано тисячі стихійних сміттєзвалищ, закладені нові парки, впорядковано криниці і джерела води. 

Україна має унікальну природу – красиву і багату. Проте ставляться до неї лише як до дармового ресурсу для задоволення виробничих і приватних егоїстичних проблем. Через забруднення землі, води, повітря відбувається деградація людського в людині, упадок життєвих сил.

Усі ми – люди, суспільство, держава – повинні змінити своє ставлення до природи! Люди є лише гостями Землі, а не її володарями. 

Українське товариство охорони природи, яке об’єднує понад 2 мільйони членів, упродовж багатьох десятиліть силою колективного ентузіазму і великої громадянської відповідальності за майбутнє України здійснює свою діяльність на благо охорони й відродження навколишнього природного середовища, збереження генофонду і здоров’я народу України.

Напередодні Дня довкілля Всеукраїнська рада Українського товариства охорони природи звертається до своїх колективних та індивідуальних членів, первинних осередків, обласних, міських, районних організацій, керівників підприємств, вищих навчальних закладів, шкіл, органів державної влади та місцевого самоврядування, засобів масової інформації, усіх співвітчизників із закликом взяти найактивнішу участь у практичних природоохоронних заходах: 
  • благоустрої та озелененні населених пунктів, виробничих територій та власних садиб, упорядкуванні меморіалів та братських могил;
  • очищенні від сміття природних територій, берегів річок і водоймищ;
  • посадці дерев, створенні нових парків, скверів, алей, квітників;
  • упорядкуванні заповідних територій, зон масового відпочинку; 
  • пропаганді екологічного світогляду серед широких верств населення, державних службовців, учнівської молоді.
Кожен житель України має взяти участь у проведенні Дня довкілля у доступній для нього формі, стати охайним господарем на своїй землі, сприяти відродженню наших багатовікових традицій поваги до природи.

Спільними зусиллями збережемо чистим довкілля!

З повагою
Голова Українського товариства
охорони природи, доктор економічних наук, професор 
Шевчук В.Я.


Березень 2013 року