#ukrpryroda

У Китаї посилюють покарання за забруднення довкілля

Влада КНР вжила ряд заходів щодо посилення покарання для осіб і організацій, які завдають шкоди екології. Зокрема, у вівторок Верховний народний суд Китаю і Верховна народна прокуратура спільно виступили з новим роз'ясненням щодо розслідування справ про забруднення довкілля і покарання винних у ньому.
"Новий законодавчий документ означає чіткі критерії щодо вироків про забруднення довкілля і визначає покарання забруднювачам; він, як очікується, посилить ефективність роботи суддів і посилить покарання винних", - йдеться у пояснювальній записці двох відомств.

У роз'ясненнях перераховано 14 видів діяльності, які будуть підпадати під визначення "злочини, спрямовані проти захисту довкілля і ресурсів". Серед них - скидання шкідливих речовин і відходів, в тому числі радіоактивних відходів або відходів, що містять збудники інфекційних захворювань або токсичні речовини, у джерела питної води і в заповідниках. Такі діяння будуть кваліфікуватися як злочини. Випадки, коли внаслідок діяльності підприємств-забруднювачів влада буде змушена евакуювати більш як 5 тис. осіб або буде зафіксовано отруєння більш як 30 осіб, також будуть вважатися злочинами проти екології. Ті ж, хто буде займатися подібною незаконною діяльністю в безпосередній близькості від лікарень, шкіл і великих житлових районів, будуть каратися особливо суворо.

Відповідно до нині діючого кримінального кодексу, особам, визнаним винними у вчиненні екологічних злочинів, загрожує до 7 років ув'язнення і великі штрафи.

У цей же день Міністерство цивільної безпеки відрапортувало, що з початку року в ході загальнонаціональної кампанії затримано 118 підозрюваних в участі в екологічних злочинах. Із них 24 підозрюваних у чотирьох великих злочинах вже чекають на суд. Більшість справ стосувалася нафтохімічних заводів.

Джерело: ukrinform.ua