#ukrpryroda

У Британії вирішують, що робити зі сланцевим газом

Згідно із доповіддю британського уряду, запаси сланцевого газу в країні можуть бути набагато більшими, ніж вважали раніше. На замовлення уряду Британська геологічна експертиза мала оцінити запаси газу у сланцевих породах Ланкаширу та Йоркширу, що на Півночі Британії. Виявилося, що потужність лише одного із родовищ у цих регіонах може становити 1,3 трлн кубічних футів (36,8 млрд кубометрів). Проте доповідь експертів не дає відповіді, скільки із цих запасів може бути видобуто.

Британський уряд готується запропонувати мешканцям регіонів, багатим на запаси сланцевого газу, низку фінансових пільг, аби відшкодувати можливі збитки від застосуванні суперечливої технології фрекінгу, або гідророзриву, що використовується при видобутку сланцевого газу.

Технологія полягає у закачуванні до свердловини води, піску та хімічних реагентів під високим тиском, які "витискають" газ із твердих порід ґрунту.

"Експлуатувати газ" у Британії

Критики цієї технології кажуть, що вона може викликати зсуви, землетруси та забруднити ґрунтові води. Крім того, є побоювання, що у місцевостях, де видобуватиметься сланцевий газ, буде зіпсовано краєвиди, а це призведе до падіння цін на житло.

Противники видобутку сланцевого газу закликають радше вкладати кошти у "зелену" енергетику.

Напередодні міністр фінансів Британії Джордж Осборн у своїй промові, присвяченій скороченню державних видатків, заявив, що уряд "передбачить податкові та інші можливості для того, аби Британія стала одним із лідерів у видобутку сланцевого газу", наголосивши, що при цьому мають бути дотримані всі вимоги безпечного для екології видобутку.

"Ми не живемо в країні, де править диктатура, і де уряд диктує місцевим органам влади і населенню, як їм жити. Місцеві громади мають отримати зиск від цього нового джерела енергії. Вони мають отримати щонайменше 100 тис фунтів за кожну свердловину, із якої видобувається сланцевий газ. Вже не кажучи про те, що їхні рахунки за газ та електроенергію будуть значно меншими", - заявив Джордж Осборн.

"Місцеві громади мають отримати зиск від цього нового джерела енергії. Вони мають отримати щонайменше 100 тис фунтів за кожну свердловину, із якої видобувається сланцевий газ"

Аналітик ВВС з питань екології Роджер Харрабін каже, що застосування технології гідророзриву призвело до справжньої революції на енергетичному ринку США, і що Британія сподівається повторити ці досягнення.

Уряд сподівається на багаторічний видобуток газу, а також на податкові надходження від цього видобутку, проте геологія запасів сланцевого газу у Британії може бути складнішою, а відтак, його видобуток значно дорожчим, аніж у Північній Америці.

Очікується, що уряд запропонує громадам, на місці проживання яких застосовуватиметься технологія гідророзриву, отримувати 1% від усіх прибутків, що будуть пов'язані із видобутком сланцевого газу впродовж всього терміну використання свердловини. Громади також отримають право вирішувати коли і скільки грошей витрачати із прибутків, отриманих від видобутку сланцевого газу.

Кореспондент ВВС з питань технологій Джон Мойан каже, що зазвичай найбільші обсяги сланцевого газу видобуваються із свердловин у перші роки експлуатації, а відтак, треба очікувати, що і найбільші надходження від прибутків громади отримуватимуть у перші роки використання свердловини.

Оприлюднення нинішньої доповіді про запаси сланцевого газу співпала із заявами незалежного регулятора в галузі енергетики Ofgem, експерти якого попереджають про зростання ризиків раптових відключень електроенергії через нестачу потужностей у британській енергогенерації.

Регулятор вже двічі попереджав, що запас міцності у енергетичній системі стрімко скорочується, частково через виведення з експлуатації газових генераторів, паливо для яких виявилося надто дорогим.

В Україні теж сперечаються

В Україні, де запаси сланцевого газу оцінюються серед найбільших у Європі - після Польщі, Франції та Норвегії, - також точиться суперечка щодо безпечності його видобутку.

Геологічна агенція США оцінила запаси сланцевого газу в Україні від 5 до 8 трильйонів кубометрів. За оцінками експертів, головні запаси нетрадиційного газу в Україні розподілені між двома родовищами - Юзівському на Сході України та Олеському на Заході.


Українські газовики кажуть, що технологія гідророзриву давно застосовується і для видобутку традиційного газу, проте мало хто про це знає

Тоді як місцеві органи влади на Сході України дали свій дозвіл на розробку Юзівського родовища британо-голандською Shell, американська Chevron все ще не може отримати дозвіл на розвідку та видобуток газу на Олеському родовищі, що на Заході України.

Обидві компанії рік тому перемогли у конкурсі на розробку Олеського та Юзівського родовищ.

За цей час Shell не тільки отримала дозвіл на розробку від Донецької та Харківської облрад та підписала угоду про розподіл продукції, але й підтвердила це право через суд. Компанія також обіцяє залучати місцевих екологів до оцінки екологічних наслідків видобутку сланцевого газу у регіоні.

Водночас Chevron поки що не отримав відповідної згоди від Львівської та Івано-Франківської облрад, хоча пообіцяв вкласти у розробку газу в регіоні близько 25 млрд доларів. В уряді очікують, що додаткові надходження від видобутку сланцевого газу до місцевих бюджетів двох західних областей можуть становити від 500 до 700 млн. гривень щороку.

Як каже голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, "внутрішні регуляції цих компаній є жорсткішими за українське законодавство", а крім того, будь-який скандал із порушенням ними екологічних норм чи забруднення довкілля одразу впливає на ціну їхніх акцій, а відтак, компаніям вигідніше вкласти додаткові кошти у безпеку, аніж зазнавати репутаційних та фінансових збитків.

Експерт також нагадує, що пік використання технології гідророзривів у Радянському Союзі припав на 1959 рік, коли при традиційному видобутку газу було здійснено понад 3 тисячі таких гідророзривів. Ця технологія, за словами Валерія Боровика, застосовується в Україні і донині при видобутку нафти і газу.

Джерело: bbc.co.uk