#ukrpryroda

Копенгагенське Колесо перетворить будь-який велосипед на електричний

У 2009 році вчені з Масачусетського Технологічного Університету (MIT) придумали колесо. Нове колесо. Якщо коротко, то це колесо з моторчиком. Воно допоможе велосипедистам крутити педалі. Днями ця розробка вийшла з стадії проекту і вже доступна для замовлення всім охочим.
Спонсором розробки колеса виступив мер Копенгагена, який, якщо вірити нещодавнім дослідженням, займає друге місце в світі за зручністю переміщення на велосипеді. Звідси й назва - Копенгагенська Колесо (Copenhagen Wheel). Виробництвом займається компанія Supepedestrian, що отримала право на розробку від MIT.


Принцип роботи у колеса наступний: коли велосипедист крутить педалі стараннніше, ніж звичайно (наприклад їде в гору) колесо "допомагає" йому; коли той їде по рівній поверхні колесо може не діяти, а коли велосипед котиться вниз або педалі крутяться у зворотний бік, воно починає заряджатися.


Те, наскільки сильно колесо "допомагає" велосипедисту можна контролювати через смартфон (куди без нього?). Додатки доступні для iPhone та Android. Так само програма може фіксувати дистанцію як і число витрачених калорій, а потім публікувати цю інформацію в соціальні мережі. 


Цікавою можна назвати систему безпеки: коли смартфон, підключений до системи, виходить з радіусу дії Bluetooth-передавача - колесо автоматично блокується. Втім, згідно опису на офіційному сайті, можна обійтися і без смартфона. У такому випадку у вас не буде можливості користуватися деякими функціями, однак основні працюватимуть.


Є версії з потужністю 250 та 350 Вт. У двигун вбудовано літій-іонну батарею, якої вистачає щоб їхати 48 кілометрів з максимальною швидкістю 32 кілометри на годину. Колесо важить 5,5 кілограмів і буває двох розмірів - 26 і 27 дюймів.

Демонстраційне відео:



Вартість передзамовлення "Копенгагенського колеса" складає 799$. 

Facebook сторінка проекту: copenhagenwheel

Джерела: senseable.mit.edu та thinkgreen.ru