#ukrpryroda

ООН: Людство вступило в епоху повеней, голоду, міграцій і війн

Світ не готовий до наслідків глобального потепління, зміни екосистеми Землі будуть катастрофічними і незворотними, застерігає доповідь ООН, представлена в японському місті Йокогама Міжурядовою групою експертів по зміні клімату. 

Наслідки потепління будуть очевидні вже в наступне десятиліття - екстремально холодні короткі зими, чергуються з екстремально спекотним літом і періодами міжсезоння, коли спека і мороз можуть змінювати один одного протягом доби, передає «Голос Америки». 

Весна і осінь можуть піти в історію. Погіршиться якість повітря, зміниться його хімічний склад з піковою концентрацією атропогенного вуглекислого газу, відбудеться неминуче підвищення кислотності вод світового океану. 

Зміни температур будуть відбуватися швидше на суші, ніж у океані, однак найстрімкішим процес буде в Арктиці. Танення льодовиків призведе до підвищення рівня світового океану від 0,58 до 0,98 метрів до 2081-2100 років, порівняно з 1986-2010. 

Мільйони людей, що живуть на узбережжі материків, загинуть від частих повеней або будуть змушені переселитися. Зникнуть або мігрують багато видів риб і наземних тварин. Різко впаде продуктивність сільського господарства, що на фоні зростання населення Землі призведе до нестачі їжі і питної води. Міграція набуває катастрофічних масштабів. 

«Цієї долі не минає жоден регіон, - сказала експерт з питань клімату в Інституті світових ресурсів Келлі Левін. - Ми бачимо заяву про те, що внаслідок прибережних повеней через підвищення рівня моря сотні мільйонів людей можуть загинути або стати біженцями вже до кінця цього століття». 

Повені стануть буденними в Африці та Австралії, хвилі екстремальної спеки очікуються в Північній Америці, Європі, Африці та Азії, а «втрати в різноманітті екосистеми можуть бути настільки масштабними, що навіть не вкладаються в прогнози», - каже Левін. 

Найбільш незахищеними перед жорстоким кліматом будуть найбідніші верстви населення, коли вода, їжа і добробут економіки опиняться під загрозою. Однак серйозні потрясіння чекають і найбільш розвинені індустріальні країни. 

«Навіть якщо людство зробить неймовірні зусилля для запобігання подібного сценарію, багато зміни продовжаться за інерцією і розтягнуться на століття», - говориться в доповіді. 

За оцінками експертів, заходами по зниженню емісії, і як наслідок - радіації (головної причини глобального потепління), повинні стати пріоритетом для всіх політиків: витрати можуть перевищити сотні трильйонів доларів. 

«Хоча доповідь зосереджена на холодному, аналітичному, іноді депресивний погляді на що стоять перед нами виклики, вона все ж залишає місце для можливих рішень», - говорить співавтор доповіді Крістофер Філдс. 

За його словами, «доповідь може підготувати суспільство до адаптації, міграції і трансформації для будівництва світу, який не тільки більше готовий до зміни клімату, але і взагалі - фундаментально кращого світу». 

Держсекретар США Джон Керрі зазначив, що документ звучить як сигнал тривоги, який неможливо ігнорувати: «Якщо ми не будемо діяти рішуче і швидко, то, як свідчать учені, наш клімат, наш спосіб життя, буквально саме життя в небезпеці. Заперечувати дані науки - злочин».

Керрі уточнив: «Деякі кажуть, що ми не можемо дозволити собі діяти, але ціна бездіяльності - катастрофічна». 

Нагадаємо, що запропонований президентом Обамою пакет законів про зміну клімату поки не знайшов достатньої підтримки в Конгресі. 

Доповідь Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату може допомогти виробити основи для переговорів у 2015 році щодо нового глобального договору про клімат, який покликаний замінити минулий 2012 року Кіотський протокол.

Джерело: fakty.ictv.ua