#ukrpryroda

Порошенко відповів на електронну петицію про великі штрафи за викинуте на вулиці сміття

Президент України Петро Порошенко підтримав електронну петицію «Великі штрафи за викинуте на вулиці сміття – чисті дороги, двори та міста», автором якої є громадянин Віталій Головатюк. Відповідь опублікована на сайті глави держави.

«Підтримую підхід про те, що високі штрафи за викинуте на вулиці сміття мають докорінно змінити ставлення до чистоти, що підтверджується і відповідною іноземною практикою, наприклад, у Сингапурі, Великій Британії, США, Італії, Бельгії, Канаді, Франції, Латвії, Білорусі, Грузії та багатьох інших країнах. Виховна, просвітницька робота серед населення про необхідність дотримання чистоти в населених пунктах має бути належно підкріплена законодавством про такі штрафи та механізмами його реалізації», – йдеться у повідомленні.

Президент наголошує, що в Україні рівень штрафів за вказане порушення є нижчим, ніж в розвинених країнах.

«Однак, зважаючи на те, що і середня заробітна плата на одну особу в Україні є значно нижчою, ніж у вказаних країнах, частка штрафу в ній є значною – від 10% до 40%. Це могло б стати важливим стимулом в боротьбі проти викидання сміття в неустановлених місцях. Місцевій владі потрібні достатні фінансові ресурси для забезпечення ефективної роботи інспекторів з благоустрою населених пунктів», – вважає президент.

Порошенко переконує, що розв'язанню проблеми забезпечення чистоти в населених пунктах сприяє зміцнення ресурсної бази місцевих бюджетів внаслідок бюджетної децентралізації, запровадженої з січня поточного року: громади отримали суттєві додаткові надходження, якими можуть самостійно розпорядитися і спрямувати їх на свої потреби. За підсумками 9 місяців 2015 року приріст надходжень до загального фонду місцевих бюджетів становив 40,7%.

Вирішенню порушених у петиції питань, на думку глави держави, сприятиме також прийняття парламентом законопроекту "Про муніципальну варту" .

«З іншого боку, проблема усунення засміченості населених пунктів потребує комплексного підходу до переробки побутових відходів. З метою її вирішення профільними міністерствами разом з бізнесом та органами місцевого самоврядування ведеться відповідна законотворча робота для стимулювання операцій із збирання, сортування та транспортування вторинної сировини», – сказано в тексті.

«Ураховуючи актуальність питань, порушених у вказаній петиції, та їх значний суспільний резонанс, мною скеровано звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією забезпечити ґрунтовний та всебічний розгляд цієї петиції і за підсумками ухвалити необхідні рішення, в тому числі щодо ініціювання в установленому порядку відповідних змін до чинного законодавства», – резюмував Порошенко.

Джерело: tyzhden.ua