#ukrpryroda

Смог-прогноз у мобільнику

Попри те, що Пекін оголосив першу “червону тривогу” у зв‘язку зі станом забруднення повітря, смог – далеко не нове явище для мешканців міста. Тепер, коли випускають безліч нових пристроїв та смарт-додатків, громадяни мають змогу отримувати смог-прогноз на мобільні телефони і, таким чином, контролювати якість повітря в їхніх оселях. 

Пік популярності пристрою із назвою Laser Egg, винайденого стартапом із Пекіна, збігся із оголошеним урядом “червоним сигналом”. Вартість пристрою, який вимірює рівень забруднення повітря у реальному часі, – 50 євро. За словами виробників, він здатний виявити у повітрі часточку завбільшки 0,3 мікрона у діаметрі. 

“Забруднення повітря – явище непомітне для неозброєного ока. Ви не маєте уяви, наскільки все це небезпечно, наприклад, у вас вдома. Ми прагнули створити пристрій, доступний і простий у використанні, який повідомляв би вам, наскільки здоровим є повітря, яким ви дихаєте”, – каже засновник стартапу Ліам Бейтс.

Air Visual – ще одна компанія, яка народилася завдяки “повітряній кризі”. Її заснували двоє французів, які в даний час мешкають у Пекіні. Вони винайшли додаток, що використовує дані про якість повітря зі станцій моніторингу в цілому Пекіні. 
Комбінуючи цю інформацію із прогнозом погоди, отримують передбачення щодо якості повітря на кілька найближчих днів. 

“Справді, погода має великий вплив на якість повітря. Викиди у повітря є постійним явищем, але, наприклад, сильний вітер здуває їх. Ми, звісно, не можемо змінити погоду, але ми можемо змінити характер викидів”, – зазначає один із засновників стартапу Янн Бокуа. 

Що ж, як кажуть, поінформований – значить, озброєний. Проте, краще давайте сподіватись, що повітря стане чистішим – і над Китаєм, і скрізь у світі.



Джерело: ua.euronews.com