#ukrpryroda

Як відсвяткувати Новорічні свята з мінімальною шкодою для довкілля (поради від WWF)

Наближаються такі улюблені українцями свята, як Новий рік і Різдво, а разом з ними - гарний настрій, час, із задоволенням проведений в колі родини й друзів, а також безліч подарунків і сюрпризів. Але, зробивши подарунки близьким, не забудьте подбати й про довкілля. Нехай свято для народу буде святом і для природи!

Виявляється, можна святкувати Новий рік з мінімальними збитками для довкілля. Дізнайтеся як це зробити з наших "зелених" порад! І не забудьте поділитися інформацією з Вашими близькими та друзями! А також, допоможіть всім українцям дізнатися про "зелені" свята, розмістивши інформацію чи банери з посиланням на сторінку кампанії "Свято для народу - свято для природи!" на Ваших блогах та сайтах. 

Крім того, беріть участь у новорічному відео-конкурсі та вигравайте подарунки від WWF! А якщо у Вас є трохи вільного часу і велике бажання допомогти зберегти ялинки від браконьєрів, ми запрошуємо Вас дослідити ринок новорічних ялинок в Україні разом з нами та іншими небайдужими. Долучайтеся, буде весело та корисно! ;)

"Зелені" поради до новорічних свят: 

- Купуйте ялинку у горщику. Прикрасьте її для свята, а потім виставте на балкон або у двір, поки не настане слушна мить для посадки у відкритий ґрунт. Вона буде коштувати дорожче, але після свят ялинку можна висадити в найближчому парку або сквері (за узгодженням із владою), або на Вашій дачі чи фазенді. Читайте поради, як правильно поводитися з ялинкою в горщику.

- Поцікавтесь, чи вирощено ялинку в горщику в українських розсадниках. Часто вони імпортуються з-за кордону і тому є породами хвойних дерев, які не зростають в Україні. Згодом вони навряд чи виживуть у наших умовах. Штучна ялинка не є гарною альтернативою. При виробництві штучних ялинок спалюється викопне паливо, крім того, рано чи пізно ялинка вийде з ладу й Вам доведеться купувати нову.

- Якщо Ви все ж таки вирішили купити зрубану ялинку, не підтримуйте браконьєрів. Всі офіційно спиляні дерева позначаються лісниками за допомогою спеціальної бирки з вигравійованим лазерним штрих-кодом, яка розміщується на нижній частині стовбура ялинки. Зрубані браконьєрами дерева бирки не мають.

- Також, як альтернативу для прикрашання житла можна використати не всю ялинку, а ялинові гілки. У цьому випадку Ви одержуєте атрибут Нового року, ялиновий аромат у будинку, а саме дерево залишається живим. Ялинові гілки, зазвичай, є побічним продуктом законних санітарних рубок.

- Імпровізуйте! Споруджуйте новорічне дерево з підручних предметів, наряджайте гірляндами кімнатні рослини або прикрасьте ялинку на подвір'ї. Ялинка як обов'язковий атрибут Нового року - штучно придуманий і нав'язаний нам обряд. З давніх давен українці на Різдво ставили дідуха - сніп жита чи пшениці, що символізував добробут, мир та злагоду в родині.

- Найпростіший спосіб привітати друзів з Новим роком - відправити листівки в мережі Інтернет, це заощаджує папір і вимагає мінімальних витрат енергії. Надсилайте вітальні листівки WWF! У крайньому випадку, відправте новорічні листівки з переробленого паперу або такі, що підтримують якусь шляхетну справу. Утилізуйте їх після свят.

- Розрахунки показують, що продукти для різдвяної вечері в Західній Європі подорожують в цілому близько 40 тисяч кілометрів до прибуття до столу. Товари, які продаються в Україні, ймовірно, подорожували менше. У будь-якому разі краще купувати продукти, які виробляються в нашій країні, не упаковані надмірно і є типовими для українського зимового сезону.

- Якщо Ви хочете покататися на лижах або сноуборді у святкові дні, уникайте схилів, вкритих штучним снігом. Його виробництво вимагає багато енергії. Використовувана вода збирається в спеціальні резервуари. Останні дослідження показують, що це зменшує частоту й інтенсивність опадів у регіоні. Тобто, що більше в регіоні виробляється штучного снігу, то рідше там іде дощ. Іноді штучний сніг містить хімічні речовини, які навесні змиваються вниз у долину, у містах же водопроводи часто беруть воду з гірських районів.

- При покупці електроприладів у подарунок, вибирайте найекономніший клас А+. Стереосистеми й телевізори можуть не відключатися повністю, а залишатися в "режимі очікування". У цьому режимі вони витрачають 40% від їхнього нормального споживання енергії. У Великобританії тільки телевізори в режимі stand-by витрачають електроенергії на 75 млн євро на рік.

- Уникайте подарунків на батарейках. Вони погано утилізуються, а також дають менше енергії, ніж використовується при їхньому виготовленні. Набір акумуляторів, що можна перезаряджати, з легкістю замінить батарейки.

- Не забудьте утилізувати упакування. В Україні поки ще дуже мало пунктів роздільного збору сміття, але існують пункти прийому макулатури. Зберігайте папір від подарунків, його можна використати повторно.

Джерело: panda.org