#ukrpryroda

У зоні відчуження планують створити біосферний заповідник

У зоні відчуження розглядають можливість створення біосферного заповідника. Про це йшлося під час відеоконференції за участі міністра екології та природніх ресурсів України Олега Проскурякова, голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Володимира Холоши та ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександра Бондаря. Про це УНН повідомили у прес-службі Мінприроди.

Відеоспілкування відбувалось із чотирма регіонами України: Дніпропетровськ, Харків, Львів та Одеса.

Під час конференції було обговорено низку ключових питань, які стосуються екологічних проблем зони відчуження та, зокрема, зруйнованого 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. В ході відеоконференції було зазначено про перетворення об’єкта “Укриття” (зруйнованого 4-го енергоблока ЧАЕС) на екологічно безпечну систему, ключовим етапом якого є створення нового безпечного конфайнменту — нової захисної оболонки, яка має бути оснащена всіма необхідними механізмами для демонтажу зруйнованих аварією конструкцій та вилучення радіоактивних відходів.

Учасники визначили, що з метою збереження в природному стані лісових насаджень, дикої флори та фауни зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, на території зони відчуження можливе створення природно-заповідної території більш високої категорії, а саме біосферного заповідника.

Біосферний заповідник створюється з метою:

— збереження в природному стані найтиповіших природних комплексів біосфери,

— здійснення фонового екологічного моніторингу,

— вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.

При створенні біосферного заповідника в зоні відчуження до його складу увійде більшість природоохоронних об’єктів, що існують на цій території.

Джерело: unn.com.ua