#ukrpryroda

Сьогодні світ відзначає Міжнародний день Матері-Землі

Міжнародний день Матері-Землі (International Mother Earth Day) проголошений за ініціативою Болівії на 63 й сесії Генеральної Асамблеї ООН 22 квітня 2009 року. Співавторами резолюції виступили більше 50 держав членів ООН. 
Проголошення в резолюції цього Міжнародного дня є визнанням того, що Земля та її екосистеми забезпечують людству життя, а також підтвердженням зобов'язань, прийнятих на Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро в 1992 році. Про це повідомляє «Кореспондент».

У резолюції про проголошення Міжнародного дня Матері-Землі підкреслюється, що Земля та її екосистеми є нашим домом і для досягнення справедливого балансу між економічними, соціальними і екологічними потребами нинішнього і майбутніх поколінь необхідно сприяти гармонії з природою і планетою Земля.

Термін Мати-Земля є загальноприйнятою назвою планети Земля у низці країн і регіонів і відображає взаємозалежність, що існує між людиною, іншими живими істотами і планетою.

Як відзначає Генеральна Асамблея ООН, проголошення Дня Матері-Землі не передбачає підміну аналогічних заходів, наприклад, Дня Землі, який відзначається в день весняного рівнодення в березні в багатьох країнах світу починаючи з 1970 х років.

Навпаки, Міжнародний день Матері Землі покликаний зміцнити їх і додати їм нового імпульсу, виходячи із суті актуальних проблем, що стоять перед людством.

Традиція відзначати День Землі зародилася в США за ініціативою екологічного активіста Гейлорда Нельсона. 22 квітня 1970 року День Землі відзначався вперше. Більше 20 мільйонів американців взяли участь у різних заходах.

У 1990 році цей день став міжнародною акцією, в якій взяли участь 200 млн. людей з 141 країни світу. Щорічно вчені країн світу збираються за круглим столом для обговорення глобальних екологічних проблем.

У різних країнах у цей день організовуються різноманітні заходи та акції. Це конференції, виставки, закриття автомобільного руху на жвавих вулицях великих міст, прибирання території та посадка дерев.

Джерело: fakty.ictv.ua