#ukrpryroda

Черговий атомний генератор, що відпрацював свій термін, продовжить роботу ще на 10 років

Україна не закриватиме старі атомні енергоблоки, а й далі використовуватиме їх. Після Рівненської на 10 років продовжить роботу першого енергоблоку Южно-Українська АЕС. Агрегат потужністю тисяча мегават відпрацював 30 років. Чи буде він безпечним? На початку 80-х його непросто налагоджували, і тому нині він вичерпав свою норму циклів розхолодження реактора.

«У результаті цього можуть виникати в корпусі мікротріщини. І потім, коли, наприклад, аварійно треба буде зупинити реактор, для цього в реактор закачується холодна вода, можуть виникнути мікротріщини, втратиться тиск, буде розгерметизація першого контуру з викидом радіоактивних речовин», - пояснює експерт із енергетичної політики Національного екологічного центру України Тетяна Вербицька.

І це не єдине зауваження екологів. Вперше вони разом з атомниками звіряли, як готується станція. І вперше до зауважень громадських організацій дослухались і перевірили все необхідне. А те, що реактор за паспортом більше не варто розхолоджувати, чиновники не вважають перешкодою.



«Це технічне питання, яке вирішується на протязі експлуатації енергоблоку. Було проаналізовано, що і корпус реактора, і будівельні конструкції не мають якихось принципових вад, які заважають далі працювати. А багато буде питань, які далі будуть у робочому порядку вирішуватись», - каже голова Державної інспекції ядерного регулювання Олена Миколайчук.

Хоча нині на енергоблоці ще триває ремонт, завозять і налагоджують нове обладнання, ліцензія на продовження роботи вже є. Але вимоги стали жорсткішими.

«Якщо раніше просто планувалось на 10 років експлуатацію продовжити, то тепер буде додаткова переоцінка безпеки через 5 років. Ще деякі заходи Енергоатом муситиме доробити», - каже голова громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання Олексій Толкачов.

На користь продовження роботи енергоблоку - гроші. Будівництво нового обійдеться у 25-30 мільярдів гривень і 6 років. А у ремонт, що тривав рік, вклали 2,5 мільярди.

Успішно пройшов реактор і постфукусімські випробування, і план посилення безпеки МАГАТЕ - кажуть співробітники. Запустять блок наприкінці року. А 2015-го треба буде продовжувати роботу вже трьох енергоблоків.

Джерело: fakty.ictv.ua