#ukrpryroda

Багата на нафту Норвегія пересідає на електромобілі

Норвегія - одна з найбільших нафтових держав Європи. Але це не заважає країні переживати справжній електромобільний бум. Норвежці - світові лідери за кількістю електромобілів на душу населення.
Мешканець Осло Еспен Андреассен не так давно став щасливим власником новенького електромобіля марки Nissan Leaf. Тим самим він долучився до лав понад 4 тисяч норвежців, які 2013 року придбали собі автомобіль або з гібридним двигуном, або повністю з електромотором.

Звільнення від податків і окрема смуга

Це 9 відсотків усіх проданих у Норвегії нових автомобілів за цей рік. Така ринкова частка свідчить про справжній бум. При цьому вражає, що у світові лідери за кількість електромобілів на душу населення вийшла держава, головне багатство якої становить нафта.

Еспен Андреассен та його новий електромобіль

Свій вибір на користь електричного засобу пересування Еспен Андреассен пояснює суто прагматичними міркуваннями. "Узагалі-то автомобілі в Норвегії через особливості податкової системи дуже дорогі. Часто вони навіть удвічі дорожчі, аніж у країнах з таким же рівнем життя, - розповідає співрозмовник DW. - А от електромобілі практично не оподатковуються. Якби ми купили машину з бензиновим або дизельним двигуном, вона обійшлася б нам приблизну в таку ж суму".

А ще Еспена Андреассена та його дружину дуже привабило те, що тепер, відвозячи дорогою на роботу дітей у дитсадок, вони можуть користуватися автобусною смугою. Цей привілей, що дозволяє в годину пік об'їздити затори, майже навпіл скоротив час добирання.

Десять років послідовної політики

Такі привілеї - і фінансові, і дорожньо-транспортні - з'явилися, звісно ж, не самі по собі. "Минуло десять років, перш ніж нам дали всі ці переваги", - розповів DW Снорре Слетвольд, який очолює об'єднання норвезьких електроавтомобілістів.

"Розпочалося все з того, що нас звільнили від сплати імпортного мита і від податку на реєстрацію нової машини, - пригадує він. - Згодом ми отримали право на безкоштовне паркування і з нас більше не стягують збір за користування платними дорогами. До того ж, нас звільнили від податку на додану вартість, а ще дозволили їздити автобусною смугою".

Норвезький парламент обіцяв зберегти стимулюючі заходи до 2017 року, але попередив, що в разі подальшого швидкого зростання обсягів продажу електромобілів ті чи інші субсидії доведеться, ймовірно, переглянути. Норвезькі електроавтомобілісти ставляться до цього з розумінням. "Автобусну смугу рано чи пізно, звісно, доведеться закрити для електромобілів", - погоджується Снорре Слетвольд.

Великий ринок для дорогої Tesla

Віддалена перспектива скорочення державних субсидій не непокоїть виробників електромобілів. "Норвегія - це наш найбільший ринок у Європі, причому з великим відривом. Більше того, для нас це другий за величиною ринок у світі", - розповідає DW Есбен Педерсен, представник американської корпорації Tesla Motors у Норвегії, виробника автомобілів класу "люкс".

Так, Tesla Model S6 у базовій комплектації коштує в Норвегії у перерахунку 71 400 євро. Тим не менше у вересні саме ця модель опинилася в лідерах продажу на норвезькому автомобільному ринку, обігнавши навіть таку масову модель, як Volkswagen Golf.

У Норвегії підзарядка електромобіля безкоштовна

"Поки політики в інших країнах Європи виголошують безкінечні промови, норвезькі політики займаються справою. Норвегія - єдина європейська країна, що має національну програму підтримки автомобілів", - задоволено зауважує Есбен Педерсен.

Спостерігаючи, як норвезький уряд здійснює реальну фінансову підтримку покупцям електромобілів, компанія Tesla своєю чергою інвестувала в розширення мережі потужних зарядних станцій. Тут можна менш як за годину повністю підзарядити батарею електромобіля.

Екологія - важливий аспект для норвежців

Яким би прагматиком не був Еспен Андреассен, він, як і абсолютна більшість норвежців, теж переймається змінами глобального клімату, а тому, купуючи електромобіль, звісно ж, враховував і екологічний аспект. Він сподівається, що своїм вибором зробив бодай якийсь внесок у боротьбу зі зміною клімату.


При цьому йому важливо, аби його електромобіль працював і на екологічно чистій електроенергії, отриманій з відновлювальних джерел енергії. "Не варто чекати з купівлею електромобіля доти, поки вся електроенергія буде виготовлятися з відновлювальних джерел. Навпаки, цим ми можемо підштовхнути цей процес".

Схоже, немало його співвітчизників-автомобілістів незабаром зроблять так само, як і Еспен. За останнім опитуванням, понад половину норвежців не виключають, що купуючи наступну машину зроблять вибір саме на користь моделі з гібридним двигуном або на чистому електромобілі.

Джерело: dw.de