#ukrpryroda

17 тез про енергонезалежність України


Сьогодні питання енергонезалежності України стало актуальним як ніколи. Як її досягнути і які є перспективи для країни обговорювали українські та закордонні експерти, активісти, представники бізнесу та ІТ сектору на Форумі екологічно безпечної енергетики у Львівській бізнес-школі у травні.


Smart Energy Forum. Фото: lvbs.com.ua

Ключові 17 думок:

Роман Зінченко, засновник мережі Greencubator


Роман Зінченко. Фото: pravda.com
Енергетика давно вийшла за рамки просто технологій. Енергетика давно стала зброєю. Щоб глянути на цей сектор як на поле можливостей треба відмовитися від сприйняття себе як країни-об’єкта тиску енергетичної диктатури і почати дивитися на себе як на лідера.

Чотири компоненти енергетичної свободи: 1. Включена увага, ключовий ресурс – мозок. 2. Моніторинг споживання – розуміння енергетичної картини. 3. Аналіз та регулювання моделі енергетичного споживання. 4. Як результат, відкриваються можливості для розумної енергетики.

Ми зараз входимо у цікавий час, коли енергетика стає все більш контрольованою програмними компонентами. Energy apps – величезний простір для тих, хто хоче створювати розумну енергетику, що дає робочі місця, скорочує тиск на довкілля та знижує рівень несвободи.

Коли у нас буде можливість «зачекінитися» біля розбитого ліхтаря і ми зможемо отримати бедж «найкращий мисливець за розбитими ліхтарями», то енергомережа стане соціальною. Ми подолаємо розрив між нами і джерелами енергії, який і уможливлює енергетичну диктатуру. Людська мережа – через це ми можемо добитися значних змін.

Павло Шеремета, Міністр економічного розвитку і торгівлі України


Павло Шеремета. Фото: economics.lb.ua
Якби у нас була не лише Smart Energy, але і Smart Country протягом останніх 20 років, то все було би зовсім по-іншому.
Очевидно, що у нас є завелике споживання енергії. Також, очевидно, що у нас є потужний ІТ-сектор. Якщо пов’язати ефективне споживання енергії, ІТ та освітній сектор – то це має запрацювати у напрямку розвитку енергетичної безпеки України.
Захарі Шаган, головний редактор порталу Cleantechnica.com


Захарі Шаган. Фото: greencubator.info
Україна, як і інші країни, має достатньо вітру і сонця, щоб виробляти енергію. Треба інвестувати гроші у свою країну, у своїх людей, а не експортувати у Росію чи інші країни, розраховуючись за енергоносії.
Відновлювані джерела енергії є дорогими – це вже застарілий міф! Наприклад, 10 років тому вітрова енергетика була дорогою, сьогодні є однією з найдешевших. Україна має ресурси для створення, зокрема, вітрових турбін.
Коли у вас тисячі, мільйони електростанцій відновлюваних джерел енергії по усій країні, як, до прикладу, у Німеччині, то у вас є величезна енергетична безпека і надійність.
Це не про Україну, але показує світові тенденції. Великобританія має власні запаси нафти і газу, яких вистачить лише на наступні 5 років, Франція має запаси викопного палива лише на рік…
Наталія Шульга, виконавчий директор Українського наукового клубу


Наталія Шульга. Фото: vimeocdn.com
Ситуація в Україні, викликана війною з Росією, показала наскільки європейська система енергозабезпечення є недосконалою і чутливою. У ЄС вже розглядається питання спільного використання енергії, що виробляється країнами Євросоюзу. Тому зміни будуть відбуватися дуже швидко і у нас є шанс долучитися, тоді ми будемо гравцем та партнером у цьому процесі.
Університети повинні бути тими місцями, де молоді люди з перших років дорослого життя долучені до інформаційних ресурсів, і мають можливість у певних університетах розробляти технології. Країні необхідні управлінці сталого розвитку.
Шанс для України зараз є найкращий. Коли криза наступає і стоїть питання життя і смерті – тоді людина приймає правильні рішення.
Раффі В. Баліан, перший секретар і директор Регіонального управління екології, науки та технологій, і охорони здоров'я по Центральній і Східній Європі


Раффі В. Баліян. Фото: lvbs.com.ua

Енергетична незалежність – це про стале управління ресурсами, покращення ефективності та диверсифікацію джерел енергії, остання точка є критичною.
У вас, в українців, є можливість сформувати модель не лише для Львова чи України, а й для усіх сусідів та Європи. Деякі з них, напевно, навіть не мають таких дискусій, а вони потрібні усім.
Для досягнення енергонезалежності необхідно збудувати інноваційну екосистему, яка має 6 критичних елементів: 1. Дослідження і розробка; 2. Сприятливе політичне середовище – верховенство права. 3. Фінансування, щоб реалізувати ідею; 4. Динамічна система освіти; 5. Сприяння розвитку кластерів з університетів, бізнесу, громад тощо; 6. Культура прийняття ризиків і невдач: 9 з 10 розробок у Силіконовій долині зазнають невдач, але це веде до інновацій.
Після Форуму відбувся Хакатон, на якому розроблялися ідеї розумних лампочок, розеток, ліхтарів, розумного опалення, систему моніторингу енерговитрат та еко-гру.

Автор: Христина Пархуць
Джерело: ipress.ua