#ukrpryroda

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Хотілось би поставити знак оклику, але ще зарано. 
Глобальні зміни клімату, зростання частоти екстремальних природних явищ, зменшення рятівного озонового шару, спустелювання земель, знищення біорізноманіття, забруднення довкілля, засмічення космосу, експлуатація надр уже на дуже великих глибинах… Що далі? 

Уже сьогодні, щоб задовольнити апетити людства, потрібно 3 планети. 

А Земля в усіх нас і у наших дітей, і їхніх дітей одна. 

Мені розповідав наш перший український космонавт Леонід Каденюк, що Земля з космосу вигладить такою маленькою, а шар біосфери є дуже-дуже тонким. Оце й усе наше навколишнє середовище життя. 

Відзначення Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища має привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища; дати народам світу можливість активно сприяти стійкому й справедливому розвитку; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громадськість; а також роз'яснити корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне і благополучне майбутнє

Цей День, заснований Генеральною асамблеєю ООН у 1972 році, покликаний не тільки привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього природного середовища, але й пробуджувати політичний інтерес та відповідні дії влади, громад і людей. 

Українське товариство охорони природи виконує цю місію ось уже 68 років, тобто задовго до ухвалення планетарного рішення. 

Наша мета й місія – збереження та відтворення сприятливого для життя оточуючого природного середовища, збереження здоров’я народу України, сприяння здійсненню просвітньої діяльності, захисту екологічних прав громадян, участь у заходах по охороні природи, раціональному використанню природних ресурсів, реалізації екологічної політики України, сприяння розвитку творчої ініціативи і використання науково-технічного потенціалу суспільства для здійснення його екологічних пріоритетів, виховання дбайливого відношення громадян до природи в сфері виробництва і побуту. 

Ми робимо усе від нас залежне, щоб відроджувати й підтримувати тисячолітні традиції Українського народу щодо поваги до природи. Робимо це силою людського ентузіазму, небайдужості до усього живого, піклування про краще сьогодення і впевнене, гармонійне майбутнє людини й природи. 

Хотілось би нарешті пробудити політичний інтерес та відповідні дії влади на підтримку діяльності Товариства. 

Президія Всеукраїнської ради Українського товариства охорони природи вітає усіх природоохоронців Товариства, України і Планети з Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища! 

Нових успіхів Вам і звершень, життєвих сил, добра і благополуччя! 

Миру! 

З повагою 
Василь ШЕВЧУК
голова Президії Всеукраїнської ради Українського товариства охорони природи 

4 червня 2014 р.