#ukrpryroda

Відновлювана енергетика - джерело роботи для 6,5 млн чоловік

Людство все частіше починає використовати відновлювані джерела енергії, про що незаперечно свідчить стабільне зростання обсягів світового виробництва кінцевого продукту, зростання продажів устаткування при зниженні ціни на нього, зростання капіталізації та подорожчання акцій компаній, працюючих в цій сфері.

Кількість людей, яких забезпечує роботою поновлювана енергетика - один з показників її успішності та затребуваності. Останні дані про зайнятість в цій індустрії недавно опублікувало Міжнародне агентство з відновлюваної енергії (International Renewable Energy Agency, IRENA). Згідно з даними звіту «Відновлювані джерела енергії та робота - Щорічний огляд 2014» (Renewable Energy and Jobs - Annual Review 2014) на всій планеті зелена енергетика забезпечує роботою 6,5 млн чоловік.

Всеохоплюючий щорічний огляд демонструє стале зростання кількості робочих місць у відновлюваній енергетиці. Якщо в 2012 році в галузі працювало 5,7 млн ​​чоловік, то за результатами 2013 року ця цифра зросла на 800 тис.

«З 6,5 млн осіб, прямо або побічно зайнятих у поновлюваних джерелах енергії, сектор доводить, що він перестав бути нішею і перетворився на значного роботодавця по всьому світу, - вважає генеральний директор IRENA Аднан З. Амін (Adnan Z. Amin). - Розуміння зрушень у сегментах вартісних ланцюжків, показане в доповіді, має вирішальне значення для розробки політики, спрямованої на зміцнення зростання числа робочих місць в цьому важливому секторі економіки».

Зайнятість у відновлюваній енергетиці формувалася в 2013 році на основі галузевих зрушень і перебудов, зростаючої конкуренції і досягнень у технологіях та виробничих процесах. Найбільшими роботодавцями в галузі є Китай, Бразилія, США, Індія, Німеччина, Іспанія і Бангладеш. Серед видів відновлюваної енергії за числом робочих місць лідирують: сонячна енергія, біопаливо, енергія вітру, біомаса та біогаз.


Значно зросли показники Китаю, які обумовлені виробничої активністю і збільшенням кількості щорічних впроваджень фотоелектричних конверторів. IRENA відзначає їх п'ятикратне зростання з 2011 по 2013 роки.

«Вибуховий попит на сонячні конвертори в Китаї та Японії збільшив зайнятість у установчому секторі та послабив проблему надлишкової пропозиції фотоелектричних модулів, - зазначив Рабія Феррухі (Rabia Ferroukhi), керівник підрозділу інформації, політики та фінансів IRENA і основний автор доповіді. - Як наслідок, багато китайських виробників нарощують потужності».

У той час як вітроенергетика Китаю і Канади демонструє позитивні тенденції, показники США різноспрямовані зважаючи на політичну невизначеність. Офшорна вітряна енергетика і раніше зосереджена в Європі, зокрема у Великобританії та Німеччині.

Біопаливо разом зі збутовим ланцюжком отримує друге місце за кількістю робочих місць у відновлюваній енергетиці після сонячних фотоелектричних конверторів. Найбільшим виробником біопалива є США, в той час як найбільший роботодавець - Бразилія.

Огляд був представлений на Clean Energy Ministerial - зустрічі міністрів енергетики і інших високопоставлених осіб з 23 країн світу в Сеулі 12-13 травня 2014 року.



Джерело: facepla.net та irena.org