#ukrpryroda

Україна погодила з Іспанією сім "зелених" проектів

Україна погодила з Іспанією сім проектів цільових «зелених» інвестицій загальною вартістю 270,7 млн гривень та очікуваними щорічними скороченнями викидів парникових газів 88,7 тис. тонн СО2-екв.

Таким чином офіційний Київ продовжив термін освоєння коштів, які отримав в рамках Кіотського протоколу кілька років тому, поступившись частиною квот на викиди вуглекислого газу іспанській стороні. Вдалося переконати не забирати кіотські гроші і Японію. 

Як зазначив в.о. міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін, наразі укладено Договори продажу одиниць (частин) установленої кількості викидів парникових газів з Організацією з розробки нових енергетичних та промислових технологій (японська державна компанія, яка підпорядковується Мінекономіки (НЕДО), трьома японськими енергогенеруючими компаніями та Міністерством сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії, передає КМУ

Зокрема, з іспанською стороною узгоджено чотири проекти зі збору та утилізації біогазу на діючих полігонах твердих побутових відходів, два проекти будівництва автономних комплексів енергозабезпечення та проект будівництва біогазової установки.

За словами Сергія Курикіна, Україна поки що не розпочинала реалізацію погоджених з Іспанією проектів. «Ми оцінюємо доцільність та можливість зведення «зелених» об’єктів, проектна документація для яких була розроблена у 2013 році, - зауважує в.о. мінстра. - Наразі тривають консультації щодо реалізації проектів із встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках». 

Загалом Україна продала Іспанії та Японії 47 млн одиниць шкідливих викидів на суму 470 млн євро. За кошти приватних японських компаній, які Київ зобов’язався використати до березня 2016 року, реалізуються проекти із реконструкції освітлення з використанням світильників на основі LED-технологій. Наразі погоджено 53 LED-проекти.

В свою чергу державна японська НЕДО протягом 2015 року профінансувала технічне переоснащення 348 автомобілів МВС, які використовуються патрульною поліцією, і модернізацію вагонів київського метрополітену.

Джерело: ecotown.com.ua та kmu.gov.ua