#ukrpryroda

ЩО Ж ВІДБУВАЄТЬСЯ У ЧЕРКАСЬКОМУ БУДИНКУ ПРИРОДИ

Восьме відкрите звернення до жителів Черкащини, ЗМІ, влади 

Українське товариство охорони природи, яке об’єднує більше 1 млн. членів в усіх регіонах країни, продовжує відкрито інформувати усіх Вас про боротьбу проти рейдерського захоплення Черкаського Будинку природи по вул. Фрунзе, 1 (нині – вул. Верхня Горова) та спільно збудованих приміщень з приватними інвесторами. Сьогодні, коли влада зайнята іншими питаннями, тільки відкритість і правдивість дозволяють протидіяти рейдерам, які вирішили вкрасти майбутнє у Ваших дітей.

Подивіться, будь ласка: ось так виглядав Черкаський Будинок природи, який був збудований Українським товариством охорони природи у 1982 році і з тих пір використовувався Черкаською обласною організацією Товариства для охорони природи Черкащини. У кращі часи, коли організацію очолював Василь Головатюк, її членами були близько 480 тис. жителів області. У 2001 році тут був проведений IX з’їзд Товариства, настільки високим був авторитет організації та її керівника.


На жаль, у 2009 році головою організації призначив себе Роджа О.О., який мав зовсім інші плани на Будинок природи: спочатку довів до нуля кількість членів Товариства, потім звільнив усіх штатних працівників, а потім подав «заяву» і «мирову угоду» до Господарського суду Черкаської області з проханням передати весь Будинок природи своєму партнеру з ПП «Ай-Тодор» Л.Волторністу. Однак в останній момент був схоплений за руку і звільнений з посади голови організації.

Але на цьому не заспокоївся: підробив документи і 05.11.2015 р. проник в Єдиний державний реєстр юридичних осіб нібито як «керівник» організації, 03.12.2015 р. перереєстрував Будинок природи за фіктивною адресою (вул. Фрунзе, 1/1) і з громадської власності – на приватну, у той же день 03.12.2015 р. передав Будинок природи у власність самому собі і своїм напарникам (усі прізвища відомі поліції і слідству), а 09.12.2015 р. вони фізично захопили Будинок природи.

З фасаду будівлі було збито стилізований під охорону природи Герб України і напис «Будинок природи», а повішено атрибутику партії «5.10» (один з учасників захоплення Будинку природи є керівником обласного осередку «партії»). Плакати з написом «5.10 это территория без налогов» повішено і з іншої сторони Будинку природи. Захоплену будівлю здають в оренду, кошти привласнюють, а податки, як видно з плакату – не сплачують. А навіщо, самі ж вихваляються: «Нам за це нічого не буде, хіба що штраф у 1600 гривень». Це – їхня оцінка владі і правоохоронцям. Але чи погодиться влада з такою оцінкою?


Однак для жителів Черкащини є й гарні новини. Спочатку Черкаський окружний адміністративний суд і Київський апеляційний адміністративний суд виключили О.Роджу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та відновили на посаді легітимних керівників організації – М.Чорного і О.Солієнка (який, на превеликий жаль, трагічно загинув у боротьбі з рейдерами). Потім Придніпровський районний суд м. Черкаси відмовив Роджі у поновленні на посаді, куди він шляхом чергової підробки документів так прагнув повернутися хоча б на одну ніч. Очікується, що найближчим часом через суди будуть скасовані усі дії Роджі та його партнерів по незаконному захопленню Черкаського Будинку природи (загалом у 2016-2017 рр. відбулося більше 50 судових засідань), а слідчі органи дадуть їм належну правову оцінку в рамках трьох відкритих кримінальних проваджень.


Шановні жителі Черкащини, Українське товариство охорони природи бореться за вас і ваші права. В області є чесні суди і судді, слідчі, прокурори. Зараз потрібно, щоб усі знали, що ж відбувається у Будинку природи, і спонукали владу допомогти захистити права жителів різних поколінь на екологічно безпечне довкілля.
Залишилось зробити зовсім небагато – і Черкаський Будинок природи, як і 35 років поспіль, буде служити благородній справі охорони природи Шевченківського краю (а не приносити непотрібний сором такій красивій області). 

Президія Всеукраїнської ради Українського товариства охорони природи

22 березня 2017 р.