#ukrpryroda

АНАТОЛІЙ ЯЦИК – ВИДАТНА ЛЮДИНА-ЕПОХА

Відійшов у вічність Анатолій Васильович ЯЦИК – академік, неймовірно велика людина-особистість, український державотворець, видатний вчений, засновник нових напрямків у світовій науці (водогосподарська екологія, оптимальне вирішення водогосподарсько-екологічних проблем та ін.), еколог усім своїм єством; він не тільки розмірковував, а практично дбав, щоб у дітей і майбутніх поколінь була чиста вода і природне середовище для життя, мав багато інших талантів, реалізованих не словами, а вчинками і діями.

Мені випала честь працювати з ним разом на державотворчій, науковій, громадянській ниві – він був дієвим Головним державним інспектором України з охорони природного середовища та ядерної безпеки держави, засновником і директором Українського інституту водогосподарсько-екологічних проблем, підписав від імені України і втілював у практику міжнародні договори, зокрема про воду і здоров’я. Завдяки його зусиллям збережено багато малих і великих рік, озер, особливу турботу він виявляв до проблем відродження Дніпра та поліпшення якості питної води в Україні.

Душа в Анатолія Васильовича ЯЦИКА – велика, чиста і світла. Він умів бути справжнім другом, побратимом, великим життєлюбом і оптимістом у найскладніших ситуаціях і випробуваннях, був активним членом Президії Українського товариства охорони природи, користувався високою повагою.

Висловлюємо щире співчуття великій родині Анатолія Васильовича – дружині Лесі Семенівні, сину Віктору й доньці Ірині, внукам. Світла пам'ять про Анатолія Васильовича ЯЦИКА буде жити в наших серцях.

Василь ШЕВЧУК, міністр екології та ядерної безпеки України у 1998 …2003 роках, голова Українського товариства охорони природи

15 червня 2020 року