#ukrpryroda

УСЕ ПОВ’ЯЗАНЕ З УСІМ – ПЕРШИЙ ЗАКОН ПРИРОДИ І ЛЮДИНИ

Звернення до Всесвітнього дня охорони природного середовища – 2020

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища, проголошений Генеральною асамблеєю ООН 5 червня 1972 р. До 2020 року його відзначення привертало увагу світової громадськості до глобальних екологічних проблем, вимагало від державних органів влади реальних дій щодо збереження довкілля, передбачало організацію заходів щодо очищення територій проживання та відпочинку від забруднення.

Так було до нинішнього року, до глобальної пандемії, яка змінила світ.

Для багатьох раптом виявилося, що немає «навколишнього» природного середовища, що природа – це не «навколо» егоїстичної людини, що природне середовище – це спільне середовище життя на землі, що людина – це не «цар звірів», а один з видів біологічного різноманіття – хижих чи травоїдних.

«Травоїдному» мирному підвиду людства не зрозуміти – чому на війни агресивні хижаки тратять трильйони доларів (забрані у природи), а на захист спільного природного середовища – крихти з бенкету безсоромної розкоші?

«Усе пов’язане з усім» – цей перший закон природи має стати першим законом і для людини, усієї людської спільноти – і ворогуючої, і миролюбної.

Наше спільне майбутнє – ось єдиний Порядок денний на XXI століття. Нинішня цивілізація має перейти до нової суспільно-економічної формації – еколого-соціальної формації. Якщо ні, то ніякої іншої формації вже не буде.

Українське товариство охорони природи 74 роки наближає цей перехід.

Тож вітаю усіх «травоїдних» миролюбних природоохоронців нашого Українського Товариства й усієї країни із Всесвітнім днем охорони природного середовища, бажаю мирного неба, теплого хліба і гармонії!

Василь ШЕВЧУК, голова Українського товариства охорони природи
4 червня 2020 року