#ukrpryroda

Українська делегація побачила у США загрози сланцевого газу

Видобування сланцевого газу становить загрози для навколишнього середовища навіть у США. Про це 24 липня на прес-конференції за участі голови парламентського комітету з питань екології Ірини Сех сказали учасники українських делегацій, які ознайомлювалися з цією проблематикою безпосередньо на місці.
Так, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко наголосила, що технологія гідророзриву, яка використовується у США, така сама, як і всюди, і становить загрозу для підземних і ґрунтових вод. Саме через це, наголосила вона, шість штатів відмовилися від видобутку сланцевого газу.

Окрім того, Тетяна Тимочко вказала на те, що видобування сланцевого газу вивели з під дії федерального природоохоронного законодавства, з чого вона, за власними словами, зробила висновок, що в рамках цього законодавства ця технологія діяти не може. «За результатами поїздки я переконалася, що в Україні цього не потрібно робити», - наголосила голова Всеукраїнської екологічної ліги, вказуючи на те, що в Юзівській площі на Сході України вже і так є розломи через попередні роботи, а карстові породи в Карпатському регіоні взагалі погано придатні для таких технологій, оскільки насичені ґрунтовими водами. «У США в карстах ніде не добувається сланцевий газ», - вказала Тетяна Тимочко.

Своєю чергою Віталій Горбатенко, експерт Центру соціально-економічного моніторингу і помічник першого заступника голови Львівської обласної ради, вказав також на те, що великою проблемою є утилізація "фрекінгової рідини", яка залишається після утворення розривів. Їх закачують у відпрацьовані свердловини, однак це також становить потенційну загрозу для навколишнього середовища.

На запитання, чи учасники делегації отримали у США якісь конкретні докази шкоди для довкілля, експерт Національного екологічного центру України Олена Міскун послалася у першу чергу на слова активістів зі захисту навколишнього середовища. За її словами, у відкритому доступі в Інтернеті є так званий «лист постраждалих» з 2 тис. підписів, а у штаті Вайомінг були звіти, які свідчили про забруднення води. Також Олена Міскун повідомила, що на ресурсі WikiLeaks опублікувано звіт щодо потенційної шкоди видобування сланцевого газу у штаті Нью-Йорк, який на офіційному рівні не оприлюднювався.

Тетяна Тимочко натомість вказала на те, що у США сланцевий газ видобувається лише 10 років, і на сьогодні ще немає серйозних екологічних досліджень. Водночас вона вказала на те, що провідні українські вчені-екологи вказували на загрози, які така технологія може становити в українських умовах.

Щодо того, що сланцевий газ може забезпечити Україні енергетичну незалежність, Тетяна Тимочко зазначила, що такі розмови видаються їй «смішними», оскільки в Україні взагалі не вживають заходів з енергозбереження. Енергетичну незалежність нашій державі, за словами голова Всеукраїнської екологічної ліги, можуть забезпечити і альтернативні джерела енергії. Окрім того, Тетяна Тимочко додала, що якраз у США в Пенсильванії сланцевого газу видобувають дуже багато, і насамперед його хочуть експортувати саме в Україну.

Нагадаємо, що тим часом менеджер зі зв’язків з органами державної влади компанії «Shell» в Україні Олексій Татаренко переконує, що у США сланцевий газ видобувають уже 50 років, і зараження води не виявлено. Своєю чергою заступник директора департаменту покладів PGNiG Анджей Максим зазначив, що для інвестора важливо отримати прибуток, тому «винагорода за видобутий сланцевий газ покриває усі ризики».

Джерело: zaxid.net