#ukrpryroda

Учені рекомендують відмовитися від води у пластикових пляшках

Співробітники Австралійського університету заявили, що шкода від вживання бутильованої води переважує користь. Висновок грунтується на результатах хімічного аналізу, який виявив високий вміст в такій воді дезинфікуючих засобів, фармацевтичних препаратів та інших хімікатів. За словами вчених, ці речовини можуть завдати шкоди здоров'ю, частенько навіть більшої, ніж водопровідна вода. Раніше вони з'ясували, що найбільшу небезпеку в такій воді становить бісфенол-А, який використовується при виробництві пластика.

Виділенню цієї речовини сприяє нагрів пластика, якщо пляшку залишили в теплому місці. В ході проведених в США досліджень бісфенол-А був виявлений в сечі 95% учасників, включаючи дітей і вагітних жінок.

В ході досліду на тваринах Кріс Уїндер спільно з колегами встановив, що бісфенол-А може призводити до різних проблем зі здоров'ям, включаючи порушення в роботі репродуктивної системи, щитовидної залози, центральної нервової системи, а також здатний викликати ожиріння, гіпертонію і діабет.

Думки учених відносно небезпеки бісфенола-А для людини розходяться, оскільки результати досліджень дії великих доз якої-небудь речовини на тваринах не завжди свідчать про аналогічну дію на людину.

Істотним недоліком бутильованої води вважається і її висока вартість: в середньому вона обходиться споживачеві майже в сто разів дорожче водопровідної. Також виробництво пластикових пляшок сприяє забрудненню довкілля.

Крім того, ризикованим може бути повторне використання пластикових пляшок через вірогідність активного розмноження бактерій. У зв'язку з цим фахівці рекомендують ретельно промивати їх прохолодною водою перед кожним використанням.

Джерело: osvita.org.ua