#ukrpryroda

Кабмін суттєво збільшив штрафи за вбивство тварин та вирубку дерев

Кабінет міністрів України посилив відповідальність за порушення законодавства про природно-заповідний фонд. Штрафи за незаконну вирубку дерев, знищення диких тварин і птахів і забруднення земель зростуть у середньому в п'ять разів, передає УНН з посиланням на "Комерсант-Україна".
Постанова "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди від порушень законодавства про природно-заповідний фонд" вчора було ухвалене на засіданні Кабміну. Документ розроблений Міністерством екології та природних ресурсів. Він скасовує аналогічну постанову від 1998 року і значно збільшує штрафи за знищення флори і фауни, засмічення територій і несанкціонований в'їзд транспорту в заповідники і заказники.

"Підвищення штрафів посилить схоронність природно-заповідного фонду і збільшить надходження до бюджету", - повідомив виданню директор департаменту заповідної справи Мінекології Віктор Канцурак. Об'єктів природно-заповідного фонду - заповідників, заказників, ландшафтних парків - в Україні налічується 7600. Їх площа складає близько 7% загальної території країни.

За новими правилами, максимальний штраф за незаконно зрубане дерево складе 6066 грн (раніше - 1103 грн). Посилюється також відповідальність за незаконний сінокіс: 18,2 тис. грн за 1 га (3 тис. грн) і самовільне випас худоби: 273 грн (30 грн). Незаконний збір грибів буде тарифікуватися по 27 грн за одиницю (5 грн/шт), а ягід - 137 грн за 1 кг (25 грн/кг).

Крім того, багато разів збільшуються штрафи за незаконне знищення тварин. Так, за вбивство лося доведеться заплатити 40 тис. грн (2 тис. грн), козулі - 8,8 тис. грн (860 грн), лисиці - 2,6 тис. грн (550 грн). Любителям несанкціонованої полювання доведеться заплатити 1824 грн штрафу (350 грн) за ондатру і 938 грн - за зайця (180 грн). Найменше штраф за знищення степової миші - 26 грн.

Те ж стосується і птахів. Наприклад, штраф за фазана складе 939 грн, за дикого гусака - на 1 грн менше, а за перепела - 469 грн (раніше - все по 180 грн). При цьому покарання за незаконний вилов риби складе, зокрема, за осетрових - 4513 грн/шт (раніше - 550 грн), сома - 752 грн (94 грн), щуку - 903 грн (55 грн). За молюсків доведеться заплатити по 2,5 тис. грн/т (480 грн).

Несанкціонований проїзд транспорту по об'єктах природно-заповідного фонду обійдеться в 208 грн за легковий автомобіль (40 грн) і 286 грн - за автобус (55 грн). Штраф за посадку вертольота становитиме 10,4 тис. грн (2 тис. грн). У документі вказується, що штрафи не застосовуються, якщо природі було завдано збитків при порятунку людей і в інших надзвичайних ситуаціях.

У Мінекології уточнили, що стан природоохоронних об'єктів контролюють Державна охорона природно-заповідного фонду України і Державна екологічна інспекція. "У 2012 році працівники служби охорони установ природно-заповідного фонду Мінекології склали 1383 протоколи про адміністративні правопорушення", - повідомив Віктор Канцурак. В.о голови Держекоінспекції Ігор Кошелєв додав, що в I півріччі цього року служба провела 1318 перевірок і притягла до адміністративної відповідальності 152 порушника.

Джерело: unn.com.ua