#ukrpryroda

Як організувати збір батарейок в своїй місцевості?

Крок 1: Формування команди

Організувати систему збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів може й одна людина. З іншої сторони, коли це буде робити команда однодумців, то це дозволить залучити до справи більше ресурсів (знань, вмінь, енергії, корисних зв’язків тощо).

Крок 2: Визначення кінцевого отримувача

На даний момент в Україні є 2 можливих отримувача зібраних Вами батарейок й акумуляторів:
1. Державне підприємство (ДП) “Аргентум” (м. Львів, вул. Зелена, 115″б”, тел.: +38 032 241-84-70 (приймальня). Якщо Ви вирішите співпрацювати з даним отримувачем, то Вам потрібно буде зв’язатись з директором інноваційного центру ДП “Аргентум” Когутом Тарасом Романовичем (тел: +38 067 67 393 01) та обговорити умови співпраці.

Якщо Ви вибираєте це підприємство, то Вам прийдеться самотужки домовлятись про місця встановлювати ємностей для збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів, виготовляти та встановлювати дані ємності, виймати з них батарейки й акумулятори, готувати до відправки та відправляти їх, як правило, поштою на вищезгадане підприємство.

Дане підприємство приймає на утилізацію наступні малі побутові хімічні джерела струму ємністю до 7 ампер*годин:
  • Батарейки: “пальчикові” (АА), “мізинчикові” (ААА), “бочки”, “крони”, “таблетки” та ін.;
  • Акумулятори: “пальчикові” (АА), “мізинчикові” (ААА) та ін.;
  • Акумулятори мобільних телефонів, смартфонів, фотоапаратів, відеокамер, ноутбуків, нетбуків та інших побутових приладів.
Детальніша інформація тут.

2. Завод у Франції та ТОВ «Сігмас Еколоджі» через Національний молодіжний центр (НМЦ) «Екологічні ініціативи» та Всеукраїнську екологічну лігу (ВЕЛ) в рамках кампанії «Батарейкам – утилізація!». Якщо Ви вирішите співпрацювати з ними, то Вам потрібно буде зв’язатись з представником НМЦ “Екологічні ініціативи” Оксаною Алієвою (тел.: +380442511332, e-mail: vel@ecoleague.net). Якщо Ви обираєте ці організації, то Вам потрібно буде заповнити та надіслати заявку на облаштування пунктів збору відпрацьованих батарейок. Після схвалення Вашої заявки у зазначеному місці буде безкоштовно встановлено спеціальний контейнер для збору відпрацьованих батарейок. Деталі розміщення та вивезення контейнерів з відпрацьованими батарейками будуть визначені окремо для кожного випадку.

Детальніша інформація тут.

Крок 3: Визначення місць збору

- У випадку співпраці з ДП “Аргентум”:
Вам потрібно буде визначитись, де у Вашому населеному пункті оптимально можуть знаходитись місця для збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів, куди мешканці їх будуть приносити. Це можуть бути:

  • Місця торгівлі: магазини, торговельні центри, базари і т.д.;
  • Місця відпочинку: кафе, кінотеатри, розважальні центри і т.д.;
  • Місця навчання: школи, позашкільні установи, середні та вищі навчальні заклади і т.д.;
  • Місця роботи: офіси та будівлі підприємств, установ, організацій і т.д.;
  • Місця проживання: під’їзди багатоповерхових будинків і т.д.;
  • Громадські, релігійні організації і т.д.;
  • Інші місця, які, на Ваш погляд, можуть слугувати місцем збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів.
Після цього Вам потрібно буде отримати дозвіл від керівника чи власника структури, на території якої має знаходитись місце збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів.

- У випадку співпраці із заводом у Франції та ТОВ «Сігмас Еколоджі» через НПЦ «Екологічні ініціативи» та ВЕЛ:
Вам потрібно буде визначитись, де у Вашому населеному пункті оптимально можуть знаходитись місця для збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів, куди мешканці їх будуть приносити. Потім Вам потрібно буде надіслати відскановану копію підписаної заявки (можна завантажити за посиланням) на облаштування пунктів збору відпрацьованих батарейок на e-mail: vel@ecoleague.net та чекати на позитивне рішення.

Крок 4: Виготовлення та встановлення ємностей для збору

- У випадку співпраці з ДП “Аргентум”:
Вам потрібно буде виготовити достатню кількість ємностей для збору відпрацьованих батарейок й акумуляторів. Для цього можна використати:

  • пусті 5-6 літрові пластикові пляшки з-під мінеральної води;
  • картонні коробки (ящики),
  • пластикові ємності;
  • будь-які інші предмети, які на Ваш погляд можуть слугувати зручними ємностями для збору батарейок й акумуляторів.
Місце, де будуть розміщені вищезгадані ємності, має відповідати наступним вимогам:

  • неможливість попадання вологи в ємність;
  • неможливість попадання прямого сонячного проміння на ємність;
  • неможливість значного теплового нагрівання ємності.
На дані ємності та/чи поряд з ними потрібно буде прикріпити аркуші паперу, на яких мають бути текст та/чи символи, знаки, з яких мешканцям Вашого населеного пункту буде зрозуміло, куди саме потрібно класти відпрацьовані батарейки й акумулятори.

- У випадку співпраці із заводом у Франції та ТОВ «Сігмас Еколоджі» через НПЦ «Екологічні ініціативи» та ВЕЛ:
У разі схвалення Вашої заявки у зазначеному Вами місці буде безкоштовно встановлено спеціальний контейнер для збору відпрацьованих батарейок.

Крок 5: Проведення інформаційної кампанії

Вам потрібно буде провести у Вашому населеному пункті інформаційну кампанію для інформування його мешканців.Залежно від цільової аудиторії, яку Ви розглядаєте як основне джерело здачі відпрацьованих батарейок й акумуляторів, Вам потрібно буде визначитись з оптимально ефективними каналами поширення інформації. Ними можуть бути:

  • Місцеві ЗМІ (телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет-видання);
  • Особисті медіа-ресурси (акаунти в соцмережах, блоги, сайти, живі журнали і т.д.) членів Вашої команди та Ваших рідних, близьких, родичів, друзів, знайомих, співробітників і т.д.;
  • Поліграфічна продукція (флаєра, буклети, постери, плакати);
  • Кампанія “від дверей до дверей”;
  • Будь-які інші канали поширення інформації, які на Ваш погляд можуть бути ефективними для цільової аудиторії, яку Ви розглядаєте як основне джерело здачі відпрацьованих батарейок й акумуляторів.
Проведення інформаційної кампанії є дуже важливим етапом роботи, оскільки ефективність її проведення напряму буде визначати кількість зданих батарейок й акумуляторів у Вашому населеному пункті.

Крок 6: Вилучення, підготовка до відправки та відправка зібраних батарейок й акумуляторів

– У випадку співпраці з ДП “Аргентум”:
Вам потрібно буде самостійно виймати з ємностей вкинуті туди батарейки й акумулятори, підготовляти їх до відправки (пакувати) та відправляти, як правило, поштою на вищезгадане підприємство. Для пакування можна використовувати:

  • пусті 1,5, 2 та 5 літрові пластикові пляшки з-під мінеральної води;
  • картонні коробки (ящики);
  • будь-які інші предмети, які, на Ваш погляд, можуть слугувати зручними ємностями для пакування батарейок й акумуляторів.

Рекомендована кількість батарейок для відправки: від 5 кг (оптимально 15 кг і більше). Як правило, для пересилки використовується “Нова Пошта”. На посилці треба зазначити:

Адреса доставки – м. Львів, склад № 3. Отримувач: ДП “Аргентум”, тел.:098-255.22.85.

ДП “Аргентум”, на даний час, як правило, бере на себе витрати на доставку, якщо відправником є громадська некомерційна організація або фізична особа.
Також відправку можна здійснити будь-якою іншою кур’єрською службою. За необхідності можуть бути оформленні документи про факт передачі відпрацьованих батарейок й акумуляторів.
Надіслані Вами батарейки й акумулятори будуть утилізовані на ДП “Аргентум”.


- У випадку співпраці із заводом у Франції та ТОВ «Сігмас Еколоджі» через НПЦ «Екологічні ініціативи» та ВЕЛ:
Деталі вивезення контейнерів з відпрацьованими батарейками будуть визначені окремо для кожного випадку.

Надіслані Вами батарейки й акумулятори будуть утилізовані на заводі у Франції.
Контакти:
Андрій Круп’як, координатор Всеукраїнської екологічної ініціативи (ВЕІ) “Очисти Україну – утилізуй батарейки”
Контакти: e-mail: khiva7@gmail.com тел. моб.: +38 (067) 25-34-226 або +38 (095) 55-12-606

Автор : Андрій Круп’як
Джерело: civicua.org