#ukrpryroda

Помічник велосипедистам з Норвегії

У норвезькому місті Трондхейм є пагорб та багато велосипедистів. Щоб літнім велосипедистам було легше підійматися на пагорб Jarle Wanvik вигадав Trampe - щось подібне бугельного підйомника для лижників, тільки для велосипедистів. 



Принцип роботи підйомника простий - під'їжджаєте на початок, ставите праву ногу на упор, який плавно піднімає вас до гори. З педалі виїжджає невеликий упор, яка буде штовхати вас до самої вершини. Як тільки ви прибираєте ногу упор ховається під землю.


Зручно, що підйомник ніяк не впливає на дорогу, на якій він розташований. Немає жодних надземних конструкцій, так що люди та машини можуть рухатися абсолютно вільно.


Довжина підйомника 130 метрів. Крутизна дороги від 10° до 18°. Розробники кажуть, що можуть побудувати лінію довжиною 500 метрів на дорозі крутизною до 20°.


На трондхеймскому підйомнику одночасно можуть підніматися 5 чоловік зі швидкістю 1,5-2 метри на секунду. За даними trampe.no коли підйомник був платним він щороку перевозив 20-30000 чоловік. Зараз, коли він став безкоштовним, швидше за все більше людей почнуть користуватися Trampe CycloCable.


Для осіб похилого віку та для тих, хто ще не встиг набрати потрібної фізичної форми дуже зручна річ.

Також є спроби використовувати замість велосипедів щось ще:



Джерело: thinkgreen.ru