#ukrpryroda

1. Як подолати «чуму рейдерства в Україні» (на прикладі рейдерського захоплення Черкаського Будинку природи)


УКРАЇНСЬКЕ ТОВАРИСТВО ОХОРОНИ ПРИРОДИ РОЗПОЧИНАЄ СЕРІЮ ПУБЛІКАЦІЙ, ПРИСВЯЧЕНУ БОРОТЬБІ З РЕЙДЕРАМИ ЧЕРКАСЬКОГО БУДИНКУ ПРИРОДИ


Відкрите звернення

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ п. ПОРОШЕНКУ П.О.
Копії: Генеральному прокурору України п. ЛУЦЕНКУ Ю.В.
Голові Служби безпеки України п. ГРИЦАКУ В.С. 
Міністру внутрішніх справ України п. АВАКОВУ А.Б.
Міністру юстиції України п. ПЕТРЕНКУ П.Д.

Шановний пане Президенте України!

Однією з головних реформ, на переконання фахових експертів та інвесторів, має стати подолання «чуми рейдерства», яка косить не тільки економіку, а й сіє зневіру у суспільстві. Зайве говорити, що якщо не подолати цю «чуму», то про внутрішні і зовнішні інвестиції, а отже – про розвиток – можна забути.

Ми пропонуємо розглянути дану проблему на Національній раді реформ. 

Українське товариство охорони природи багато разів зверталось до Мінюсту, МВС, Національної поліції, ГПУ, СБУ та до місцевих органів влади у Черкаській області та м. Черкаси за захистом від організованої групи осіб, що незаконно через Черкаське міське управління юстиції занесла в ЄДР 05.11.2016 р. члена цієї групи, який 03-07.12.2015 р. переписав за допомогою «державних» реєстраторів цього ж управління юстиції Черкаський Будинок природи і майно приватних інвесторів на свої приватні структури, 09.12.2015 р. захопили будівлю і утримують її 10 місяців.   

19.02.2016 р. було накладено арешт на Будинок природи, який рейдери 4 рази безуспішно намагалися зняти через різні суди, щоб розпродати вкрадене. 

Однак 31.08.2016 р. стало відомо, що хтось таємно, невідомо коли і на якій підставі зняв арешт з вкраденого майна, а 04.07.2016 р. через нотаріуса Першої Черкаської державної нотаріальної контори Починок Ю.В. вони «подарували» його своїй приватній структурі і тим же числом здали в оренду одному з членів своєї групи на 20 років по 1 грн. за 1 кв. м в рік у центрі м. Черкаси!

Рейдери діють на очах жителів Черкащини, України, Європи; «не бачать» тільки державні органи юстиції (справедливості!) і правоохоронці. Нічого не робиться, щоб вгамувати цю групу осіб, у складі якої – очільники партій, колишні працівники органів МВС, адвокати; а «державні» реєстратори трудяться і вночі!  

Так, до Мінюсту було направлено більше 10 звернень і скарг з приводу дій їхніх «державних» реєстраторів, проте нас посилали до суду. Єдина конструктивна відповідь була від Головного територіального управління юстиції в Черкаській області, яка врахована при розгляді позовів в адміністративних судах.

Останні з численних звернень до МВС і ГПУ були подані відповідно 15-го і 20.07.2016 р. з проханням не допустити закриття кримінальних проваджень проти осіб, які протизаконно привласнили Будинок природи і майно приватних інвесторів, провести врешті-решт досудове розслідування відкритих кримінальних проваджень №1201525004000695, №12015250040001465, №12016251010005980.

Даремними були і ці прохання, вони були «голосом волаючого у пустелі».

Спочатку слідчого Черкаського відділу поліції змусили 15.07.2016 р. закрити заднім числом ці справи (місцеві жителі говорять, що під тиском обласної прокуратури, але не хотілося б вірити), а потім – коли Соснівський районний суд у місті Черкаси 01.08.2016 р. скасував цю неправомірну постанову, слідчого надовго відправили у відпустку і все зупинилось, включаючи виконання рішень суду.  

Натомість одержали 25.08.2016 р. відповідь від Головного слідчого управління Національної поліції України про те, що наш лист доручено розглянути ГУ НП в Черкаській області. До речі: звідти уже було 5 відповідей – усі однакові, що «усе знаходиться на контролі». Правда, 01.09.2016 р. отримали нову відповідь ГСУ НП України, у якій, після доручення Адміністрації Президента України, стало більше конкретики і надії, що слідство буде активізоване, а рішення – обґрунтоване. 

Такі ж доручення ГПУ обласній і місцевій прокуратурі призводять лише до того, що в черговий раз справа забирається «для вивчення», і слідство гальмується.

Тільки на звернення до СБУ було отримано швидку відповідь, хоч це і не є прямою компетенцією Служби. З іншого боку, невідомо що може діятися у захоплених приміщеннях у 2000 кв. метрів, які охороняються невідомими особами.

Сподіваємось, що держава не дасть вкрасти Черкаський Будинок природи, який будувався за членські внески, у т.ч. дітей, і майно приватних інвесторів. 

Почуйте – більше ніхто і ніколи не збудує в Черкасах Будинок природи! 

Просимо не передоручати розгляд місцевим підрозділам, а провести силами центральних апаратів службове розслідування і відновити справедливість.

Це може стати прикладом і сигналом для інвесторів і підприємців країни.  

Якщо буде прийнято рішення про розгляд питання на Національній раді реформ, надамо усі матеріали, включаючи напрацьовані законодавчі пропозиції.

Оскільки дане звернення є відкритим, воно буде оприлюднене на сайті Товариства та у соціальних мережах, як і отримані результати.

Українське товариство охорони природи
Україна, м. Київ, м. Черкаси, 05 вересня 2016 р. № 56