#ukrpryroda

Перший в світі електричний паром

Цей схожий на човен з майбутнього електропаром почне плавати по Согне-фйорду, найбільшому фйорду в Європі, вже в 2015 році. На 80-метровому судні вистачить місця для 360 пасажирів і 120 автомобілів. Конструкцію і дизайн розробляли спільно концерн Siemens та норвезька суднобудівна компанія Fjellstrand. Після перемоги на конкурсі, організованого Міністерством транспорту Норвегії, проект був підхоплений морехідною компанією Noreland, якій була надана ліцензія на експлуатацію судна до 2025 року.


Форма парома була ретельно розроблена для мінімізації опору у воді. Для того, щоб зменшити вагу судна, дизайнери запропонували зробити корпус з більш легкого матеріалу, ніж зазвичай: при зборці був використаний алюміній замість традиційної сталі, і судно стало важити на половину менше, ніж його побратими. Цей факт має прямий вплив на споживання енергії - в той час як сучасні пароми оснащені дизельними двигунами потужністю в 1500 кВт (2000 к.с.) або більше, потужність батареї нового судна складає всього 800 кВт, причому при нормальних погодних умовах буде досить і 400 кВт. 10-тонна батарея заряджає 2 електродвигуни та повністю заряджається за 10 хвилин від джерел живлення, розташованих в селах Lavik та Oppedal на обох берегах фйорду, де паром зупиняється й розвертається.


Непогана альтернатива паромів, які спалюють близько мільйона літрів дизельного палива на рік, випускаючи в навколишнє середовище 628 тонн вуглекислого газу і 15 тонн оксидів азоту.

Джерела: ecochunk.com та thinkgreen.ru