#ukrpryroda

У містечку в США заборонили продаж води у маленьких пляшках

Американське місто Конкорд у штаті Массачусетс заборонили продаж води у пластикових пляшках, об’ємом до одного літра. Закон набув чинності 1 січня після трирічної кампанії зі скорочення відходів та заохочення використання водопровідної води. Першого разу порушники отримають попередження. Вдруге людину, яку спіймають на продажі води у забороненій тарі, оштрафують на 25 доларів, а кожного наступного разу такий штраф становитиме вже 50 доларів.

Австралійське місто Бунданун повністю заборонило бутильовану воду ще в 2009 році.

Понад 90 університетів у США та багато інших у усьому світі уже обмежили продаж пластикових пляшок, так само це зробили і деякі місцеві органи влади.

Конкорд поки не ввів жодних обмежень на продаж інших напоїв у маленьких пляшках, а постанова місцевої влади передбачає винятки у випадку надзвичайних ситуацій.

Активісти кажуть, що американці споживають 50 мільярдів маленьких пляшок води щороку.

Виробники бутильованої води твердять, що маленькі пляшки мають важливе значення для сьогодення і заохочують людей вести здоровий спосіб життя.

Але Жан Хілл, який керував кампанією за заборону в Конкорді, розповів New York Times: "Цією постановою я хочу добитися підвищення обмежень на покупку однієї порції води в пляшках".

Втім, деякі місцеві мешканці кажуть, що заборона не має сенсу, тому що вони можуть піти до сусіднього міста і купити пляшечку води в магазинах, де такого правила немає.

Пан Хілл каже, що його на початок кампанії надихнув онук, який розповів про величезних плавучий острів з пластикових відходів в Тихому океані.

Джерело: bbc.co.uk