#ukrpryroda

Знайдено зв'язок між здоров'ям дерев і людини

Наука отримує все більше свідчень того, що природне оточення може цілюще впливати на людське здоров'я. Екологічне лихо, зникнення 100 млн дерев на сході і середньому заході Сполучених Штатів, незважаючи на всю жахливість ситуації, хоч у чомусь виявилося корисним, дозволивши вченим зрозуміти, як серйозні зміни в навколишньому середовищі діють на наше самопочуття. 

Джеффрі Донован і його колеги зі Служби охорони лісів США проаналізували дані, зібрані за 18 років в 1296 округах 15 штатів. З'ясувалося, що смертність американців з районів, заражених смарагдовим жуком-пильщиком (Podosesia fraxini), від серцево-судинних захворювань вище на 15 тис. випадків і на 6 тис. - від інфекцій нижніх дихальних шляхів. Зрозуміло, порівняння велося з населенням не уражених шкідником територій. 

Дослідники аналізували демографічні відомості, інформацію по людський смертності та по стану здоров'я лісів у період з 1990 по 2007 рік. Дані приходили з тих округів, де в 2010 році був зареєстрований хоча б один підтверджений випадок зараження дерев смарагдовим жуком-пильщиком  Вперше Podosesia fraxini був виявлений поблизу Детройта (штат Мічіган) в 2002-му. Жук вражає всі 22 різновиди північноамериканського ясена  зводячи в могилу майже всі заражені дерева. 

Висновки фахівців залишилися незмінними навіть після того, як до уваги були взяті соціально-демографічні відмінності, такі як дохід, расова приналежність і освіта. Втім, автори відзначають: хоча результати наочно демонструють наявність зв'язку між зникненням дерев і рівнем людської смертності від захворювань серця, судин і нижніх дихальних шляхів, вони не є доказом причинно-наслідкової залежності. Тобто, як зазвичай, одного дослідження мало. Навіть у такому очевидному випадку. 

Результати роботи будуть опубліковані у виданні American Journal of Preventive Medicine.

Джерело: energy-fresh.ru