#ukrpryroda

Антарктида нагрілася до несподіваних температур

Учені визначили, що за результатами 2012 року Антарктида нагрілася набагато сильніше, ніж очікувалося. 
Полярна станція Берд у Західній Антарктиді, що знаходиться на відстані близько 700 км від Південного полюса, є важливим місцем кліматичних вимірів у регіоні. На ній зафіксований температурний рекорд — зростання в 2,4 градуси за Цельсієм в середньорічних температурах починаючи з 1958 року — у три рази швидше, ніж у середньому по усьому світі, і у два рази швидше, ніж припускали останні дослідження, повідомляє CNews R&D. Це означає, що літо в Південній півкулі — із грудня по лютий — стало жаркішим. Хоча, спека в Антарктиді — це як і раніше в середньому нижче −30 °С. Але в літні місяці на станції Берд всі частіше фіксується нульова температура — і це дуже тривожний факт.

"Наші спостереження показують, що подальше потепління в Західній Антарктиді може призвести до порушення балансу льодовикового щита, і в підсумку цей регіон почне помітно впливати на рівень моря, — заявив Девід Бромвич, професор географії Університету штату Огайо й старший науковий співробітник Науково-дослідного Полярного центру Берд. — Й справа навіть не в значній втраті маси льоду напряму, поверхневе танення на заході Антарктиди може впливати на рівень моря побічно".

За словами Ендрю Монагана, співавтора дослідження й наукового співробітника Національного центру атмосферних досліджень (NCAR), Західна Антарктида стає одним із регіонів Землі, які найшвидше нагріваються.

Джерело: fakty.ictv.ua