#ukrpryroda

За глобальне потепління відповідає людський чинник - вчені

Вчені з Міжурядової групи експертів з питань змін клімату (МГЕЗК) на 95% впевнені, що головною причиною глобального потепління з 1950-х років є людський чинник. Група експертів, яку фінансує ООН, у своєму звіті докладно розповіла про фізичні докази природи кліматичних змін. На землі, у повітрі та в океанах явище глобального потепління є "однозначним", сказано у документі.

Затримка потепління протягом останніх 15 років занадто коротка, аби відображати довгострокові тенденції, кажуть вчені.

Експерти попереджають, що подальші викиди парникових газів призведуть до продовження потепління і змін у всіх аспектах кліматичної системи.

Аби затримати негативні зміни, потрібно буде "істотно та постійно скорочувати викиди парникових газів".

Доповідь щодо фізичної природи глобального потепління опублікували у п’ятницю після тижня інтенсивних переговорів між експертами та чиновниками зі 195 країн світу.

Документ став першою з очікуваних протягом наступних 12 місяців трьох частин дослідження МГЕЗК.

Звіт вважається найдокладнішим на сьогодні викладом розуміння механіки глобального потепління на планеті.

У ньому підкреслюється, що багато кліматичних змін, які спостерігаються з 1950-х років і до сьогодні, не мають аналогів протягом тисячоліть.

Кожне з останніх трьох десятиліть було теплішим за попереднє, кажуть вчені. Всі ці три десятиліття були теплішими за будь-який аналогічний період, починаючи з 1850 року і, цілком можливо, за будь-який період за останні 1400 років.

"Наша наукова оцінка дозволяє стверджувати, що атмосфера і океан нагрілися, кількість снігу та льоду на планеті зменшилася, рівень світового океану піднявся, а концентрація парникових газів у атмосфері – підвищилася", – заявив Цинь Дахе, співголова робочої групи МГЕЗК, котра підготувала доповідь.

Автори документу стверджують, що людство явно відповідає за більшу частину підвищення температури, яке нині спостерігається.

У резюме для державних органів, які переймаються кліматичними змінами, вчені стверджують, що рівень світового океану підвищуватиметься швидше, ніж протягом останніх сорока років.

Звіт прогнозує, що до кінця цього століття підвищення середньої світової температури на півтора градуси перевищить аналогічні показники, зафіксовані протягом 1850-1900 років.

Джерело: bbc.co.uk