#ukrpryroda

У США навчилися робити паливо з використаних фломастерів

Компанія «Crayola» – виробник товарів для творчості – знайшла спосіб перетворювати пересохлі маркери та фломастери на джерело енергії для бойлерів, кораблів і машин. Компанія, яка щороку випускає до 700 мільйонів маркерів, та нью-йорксьска компанія чистої енергетики JBI співпрацюють у програмі під назвою «Colorcycle», - повідомляє foxnews.

Понад 600 шкіл по всіх Сполучених Штатах погодилися безкоштовно збирати використані маркери для переробки. Далі утиль потрапляє до JBI, яка спеціалізується на переробці пластику. Там старі маркери розплавляють у спеціальних хімічних реакторах.

Вони розщеплюють довгі комплексні молекули пластику, до складу кожної з яких входять тисячі атомів. За годину така машина переробляє понад 900 кілограмів пластику, виробляючи щохвилини по кілька літрів сировини для пального. 80 відсотків перетворюють на дизель, 20 – на легку нафту.

«Щоб використовувати «пальне з фломастерів» у звичайних авто, потрібна лише спеціальна присадка», - каже головний технолог компанії JBI Джон Бординюк. 

А от з точки зору захисту довкілля, за його словами, пластиковий дизель набагато безпечніший за звичайний. Досі компанія «Crayola», яка виробляє 60 відсотків маркерів та 80 процентів кольорової крейди світу, мала значні проблеми з переробкою.

До неї надається лише оболонка маркерів, і користувачі здебільшого просто викидають відпрацьовані фломастери й не морочаться з вийманням стержня перед тим, як здати у переробку.

Учні шкіл, які беруть участь у програмі «Colorcycle», не лінуються цього робити, бо тепер розуміють: така невеличка й загалом нескладна дія – частина великої справи збереження світу, в якому жити їм.

Від початку дії програми «Crayola» вже переробила таким чином 17 тисяч використаних маркерів і планує підняти планку до 70-ти мільйонів.

Джерело: fakty.ictv.ua