#ukrpryroda

Депутати скасували мито на імпорт електромобілів

Верховна Рада у другому читанні ухвалила в цілому законопроект №1674 “Про внесення змін до закону України “Про Митний тариф України” щодо скасування ввізного мита на електромобілі”. Відповідне рішення підтримали 233 народних депутатів, повідомляє 112.ua.

Метою законопроекту, як зазначається у пояснювальній записці, є забезпечення енергетичної незалежності України, спрощення доступу населення до новітніх розробок і технологій, поліпшення якості та зменшення вартості пасажирських перевезень у країні, створення передумов для зменшення вартості, а відповідно і популяризації електромобілів в Україні.

Законопроектом пропонується внести зміни до Митного тарифу України і встановити нульові ставки ввізного мита на транспортні засоби, оснащені електричними двигунами: тролейбуси; велосипеди; транспортні засоби для перевезення високорадіоактивних речовин; транспортні засоби, оснащені електричними двигунами; електричні транспортні засоби, які використовуються на складах, заводах, у портах, аеропортах.

Водночас депутати 229 голосами відправили до комітету на повторне друге читання до наступного пленарного тижня законопроект №1912 “Про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування ввезення та постачання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами”.

У законопроекті пропонується тимчасово, до 1 січня 2020 року, звільнити від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) та акцизним податком операції з ввезення на митну територію України і постачання на митну територію України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, що класифікуються у товарній підкатегорії 8703 90 10 00 згідно з УКТ ЗЕД (до цієї підкатегорії належать транспортні засоби, оснащені електричними двигунами).

Зазначені зміни мотивовані, як це зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, необхідністю збільшення попиту на електромобілі серед населення, зниження рівня споживання палива, покращення екологічної ситуації в країні та імплементації європейських правових норм в Україні.

Так, народні депутати були обурені тим, що запропонована законопроектом норма поширюється лише на ввезені електромобілі.

Спікер ВР Володимир Гройсман пропонував ухвалити закон за умови, що профільний парламентський комітет протягом місяця допрацює правку щодо скасування ПДВ і акцизу на електромобілі для українських виробників, проте парламентарії не підтримали таку пропозицію.

Також Гройсман пропонував депутатам підтримати законопроект за умови, що звільнення від ПДВ і акцизу електромобілів буде поширюватися і на вітчизняних виробників, проте в ході сигнального голосування такий варіант підтримали лише 219 і 215 парламентаріїв за 226 необхідних.

Джерело: molodi.info