#ukrpryroda

Німці запропонували будувати в Україні житло із сіна

У порівнянні з Німеччиною втрати тепла в Україні на один квадратний метр як мінімум в три рази вище. Німецькі фахівці мають намір реконструювати «хрущовки» і зводити сучасні енергопасивні житлові будинки в Україні з використанням каркасно-солом'яних технологій. Про це заявив координатор програм енергоефективності Німецько-Українського Форуму (НУФ) Алекс Родіонов, коментуючи запропоновані організацією програми енергоефективності.


За його словами, модернізувати «хрущовки» в Україні можна за допомогою комерційного проекту, «нарощування» старого будинку - зведення мансардних, легенів поверхів - буде поєднувати з термомодернізацією. «Надбудова одного або двох мансардних поверхів не тільки знімає проблему старої покрівлі, але і дає додаткову площу, продавши яку можна компенсувати частину витрат на утеплення і ремонт, - пояснює експерт. - До того ж оновлений будинок отримає зовнішню ліфтову систему - це і комфорт, і додаткове утеплення ».


Інвестором такого проекту, за словами експерта, повинна виступати будівельна фірма-девелопер, яка проводитиме термомодернізацію «хрущовки» за рахунок прибутку отриманого від реалізації нових сучасних квартир. До того ж Алекс Родіонов відзначає, що зовсім «убиті» багатоповерхівки необхідно якомога швидше зносити, а на їх місці будувати сучасні енергопасивні будинки.

В обох випадках - і при нарощуванні старих будинків і при будівництві нових - фахівці НУФ пропонують використовувати технологію солом'яного будівництва (strawbale-house). «Солома спресована без сполучних матеріалів в блоки щільністю 90-120 кг / куб. м перетворюється у відмінний будматеріал і утеплювач, - розповідає Алекс Родіонов. - Завдяки великій кількості кремнезему цей природний матеріал відрізняється хорошою стійкістю: оштукатурена стіна 2,5 м заввишки і шириною 3,5 м витримує вертикальне навантаження до 8 тис. Кг і бічне - до 325 кг ».

Крім того, блоки, які формуються прес-підбірниками під час збирання соломи з поля, не вимагають ніякого спеціально виробництва. Для виготовлення 1 кв.м стіни потрібно близько 40 кг соломи, зауважує експерт, додаючи, що технологія дозволяє зводити не тільки індивідуальні будинки, але і 3-4-поверхові житлові будинки та громадські будівлі.


Каркасно-солом'яне житло споживає не більше 40 кВт теплової енергії на 1 кв. м на рік, розповідає експерт, зазначаючи, що такі будівлі проектуються за принципом «ЛЕГО»: швидко збираються, а якщо потрібно, так само легко розбираються і утилізується.

За словами Алекса Родіонова, при дотриманні всіх вимог солом'яні будинки можуть конкурувати з традиційними будинками по тривалості експлуатації.

По-перше, таке житло дуже стійке до займання: повітря в спресованих солом'яних блоках достатньо для забезпечення хороших теплоізолюючих властивостей, але не для пожежі.

По-друге, в солом'яних блоках щільністю близько 100 кг/куб.м не заводяться гризуни та комахи. До того ж стіни біля основи захищає металева сітка і шар штукатурки з глини.

І по-третє, «солом'яний» будинок «дихає» і тому про «грибок» можна не хвилюватися.


Згідно з попередніми розрахунками, солом'яні будинки в Україні будуть коштувати на 20-30% менше, ніж традиційні будівлі.

«Сьогодні Україна, яка зазнає гігантських втрат теплової енергії, просто необхідно починати модернізацію житлового фонду», - відзначає експерт НУФ, зауважуючи, що житель ФРН в середньому використовує 90 кВт/рік на кв.м на рік, тоді як українець споживає до 300 кВт / год.

Перший солом'яний будинок, який був побудований в 1903 році в штаті Небраска, США, стоїть і понині. Масово їх почали зводити понад 20 років тому в Європі та США. Останнє покоління солом'яних будинків отримало підтримку європейських держав. Зараз вже введені будівельні норми і стандарти.

На початку цього року НУФ запропонував впровадження в Україні трьох взаємопов'язаних програм: термомодернізація ЖКГ, будівництво недорого енергопасивного житла і виробництво біометана з біоресурсів сільського господарства, що приверне €35 млрд інвестицій і суттєво скоротить споживання природного газу та витрати тепла в житловому і виробничому секторі.

Джерело: abcnews.com.ua