#ukrpryroda

Кліматичний саміт у Парижі: експерти прогнозують важкі перемовини

До Парижа прибули світові лідери, які беруть участь у саміті з кліматичних змін. Учасники мають домовитися скоротити викиди парникових газів в атмосферу.

Головна мета – обмежити глобальне потепління до 2 градусів за Цельсієм.

Крім того, учасники мають узгодити програми фінансової допомоги державам, які потерпають від негативного впливу кліматичних змін. Йдеться про країни, що розвиваються.

Однак чимало експертів вважають, що досягти усіх поставлених цілей буде важко.

“Краще мати якусь угоду, ніж не мати ніякої. Усі розуміють, що гарних намірів недостатньо для того, аби досягти мети – обмеження глобального потепління до 2 градусів,” – говорить бельгійський кліматолог Жан-Паскаль ван Іперсель.

“Гравці у світі економіки та фінансів сьогодні справді мобілізують зусилля, тому зараз, можливо, буде дещо легше ухвалювати політичні рішення, ніж це було у 2009 році у Копенгагені,” – переконаний Паскаль Канфен, радник з кліматичних питань Світового інституту ресурсів.

Франція, яка організує саміт, повідомила, що майже всі учасники представили свої плани боротьби із глобальним потеплінням, що окреслюють дії після 2020 року.

Однак майже всі експерти прогнозують, що перемовини у Парижі будуть важкими.

“Технічні переговори почалися перед основною програмою і раніше, ніж було заплановано. Це дозволить виграти час, аби збільшити шанси досягти угоди у термін, визначений ООН. 195 держав, які представлені на саміті у Парижі, мають час до 11 грудня, аби прийти до компромісу,” – передає з Парижа кореспондент євроньюз.



Джерело: euronews