#ukrpryroda

Дослідження: Економічна криза сприятливий фактор для екології

Укладачі щорічного екологічного рейтингу вирішили нікому не присуджувати перші три місця. Очолила список Данія, яка зайняла 4-у позицію. Німеччина опиналась на 8-му, Україна на 19-му, а Росія - на 56-му місці.
Німецька екологічна організація Germanwatch в понеділок, 3 грудня, опублікувала щорічний світовий рейтинг індексу захисту клімату. Як і в останні роки, перші три позиції знову залишилися незайнятими, повідомляє інтернет-портал Spiegel Online. Рейтинг, представлений на екологічному саміті в Досі, відображає активність окремих країн у боротьбі з потеплінням клімату.

На думку активістів-екологів, на даний момент жодна з країн світу не вживає достатніх заходів щодо захисту клімату. Цим і пояснюється те, що місця "медалістів" в рейтингу Germanwatch залишилися незайнятими. У той же час, як йдеться в доповіді, Європа справляється із завданням по захисту клімату краще за всіх у світі. Причинами цього екологи називають економічну кризу і відносно хорошу політику в питаннях екології, вказує агентство DPA.


Найвищу позицію у рейтингу - четверте місце - зайняла Данія. На п'ятому виявилася Швеція. Значно поліпшила свої позиції Португалія, піднявшись на шосте місце. На думку експертів, в першу чергу це пояснюється економічною і фінансовою кризою. Ці ж причини вплинули і на рейтинг інших проблемних країн: Іспанії, Італії, Ірландії та Греції, де промислове виробництво у зв'язку з важкою економічною ситуацією в останній час значно скоротилося.

Позиції Німеччини в актуальному рейтингу, навпаки, погіршилися, вона посіла 8-е місце (6-е в 2011 році). На 19-му місці опинилася Україна. У списку з 61 країни Росія зайняла 56-е місце.

Щорічний рейтинг "Індекс захисту клімату" складається на основі аналізу фактичних викидів СО2, динаміки виробництва емісійних газів, а також екологічної політики 58 індустріальних держав і країн з економікою, що розвивається. Учасники рейтингу в цілому виробляють 90 відсотків СО2, що викидається щорічно в атмосферу.

Джерело: dw.de