#ukrpryroda

Глобальні плани Обами щодо глобального потепління

Вашингтон – Президент США Барак Обама оприлюднив план боротьби зі змінами клімату. План, зокрема, містить обмеження викидів вуглекислого газу електростанціями і використання альтернативних джерел енергії. Президент Обама пропонує зменшити викид парникових газів в атмосферу на 17% до кінця цього десятиліття. Він, зокрема, збирається вперше в історії обмежити викид вуглекислого газу для нових і вже працюючих електростанцій. У Сполучених Штатах саме ці викиди становлять одну третину усіх екологічно шкідливих викидів в атмосферу.

Обама також обіцяв більше інвестувати в зелені технології і реалізувати більше проектів щодо сонячної та вітрової енергій на державних землях. Його мета – щоб в 2020 році 6 мільйонів американських домів отримували свою електроенергію від сонця або вітру.

Обама оприлюднив цю ініціативу в столичному університеті Джорджтаун, в день, коли температура досягла 35 градусів тепла. Президент кілька разів витирав своє облите потом обличчя. Вашингтон був збудований на болотах, і вологість тут досягає тропічних масштабів.

Зміна клімату – це реальна проблема, сказав Обама і нагадав, що останні найгарячіші роки – а їх було 12 – відбулися за останніх 15 років, коли викиди в атмосферу невпинно зростали. Він також засудив тих, хто сумнівається, що зміна клімату – це реальна проблема: «У нас немає часу для переговорів з тими, хто вважає, що Земля пласка», – наголосив Барак Обама.

Чи стануть плани дійсністю?

Республіканці вже розкритикували цей виступ Обами, дехто навіть назвав його ініціативи війною проти вугілля, оскільки багато еклектростанцій в США використовують вугілля для виробництва електроенергії.

Лідер республіканців у Конгресі Джон Бейнер назвав план Обами «божевільним», таким, що загрожує промисловості.

Республіканці не поділяють екологічних намірів демократів. Ще в минулому столітті президент Джиммі Картер встановив сонячні батереї в Білому домі. Коли президентом став Рональд Рейган, він одразу прибрав їх.

Республіканці постійно ставлять зміну клімату та глобальне потеплінням під сумнів, мовляв, немає наукових доказів цим явищам. Проте президент, який уперше підписав закон щодо захисту довкілля ,був республіканцем. Це зробив Річард Ніксон у 1970 році.

Коли Обама ще був кандидатом в президенти. він обіцяв, що воюватиме зі зміною клімату та глобальним потеплінням. Багато хто його критикує, що ставши президентом він практично нічого не зміг зробити в цьому напрямку. І ось раптом – нові ініціативи, які, до речі, не потребують законодавчого закріплення. В другій каденції свого президентства, Обама, нарешті, починає думати про свою історичну спадщину.

Автор: Ірина Халупа
Джерело: radiosvoboda.org