#ukrpryroda

Біопаливо з газет


Вчені з Tulane University в США роблять паливо для автомобілів з перероблених газет. Вони беруть старі копії видання The New Orleans Times, згодовують їх бактеріям, і виробляють бутанол, біопаливо, яке перевершує етанол у всіх відношеннях.

Бактерії, якими користуються вчені, не вибагливі - вони харчуються не тільки целюлозою, але і сільськогосподарськими відходами (кукурудзяними стеблами), та й не відходами теж (буряком, пшеницею, цукровою тростиною). Ними і ми харчуємося, а ось газетами - ні. Бактерії TU-103 відкрили недавно, виявивши, що вони можуть взаємодіяти з киснем, який вбиває інші бактерії при виробництві бутанолу. Тому з ними працювати набагато простіше - необхідність створювати безкисневий простір вимагає великих витрат.

Як і етанол, бутанол використовується в якості добавки до бензину. Але на відміну від нього, бутанолу вистачає на довше - з нього виходить витягти більше енергії. Завдяки тому, що він робиться з целюлози, він не підвищує рівень вуглекислого газу в атмосфері. На жаль, раніше бутанол було набагато складніше виробляти, ніж етанол, і тому країни кинули свої сили і гроші саме на останнє паливо. Однак за останні кілька років, коли популярність біологічних матеріалів зросла, компанії стали знаходити і інші способи виробництва. Наприклад в березні почали виробляти ізобутанол, з якого можна отримати і бутанол.

Так що можна бути впевненими - знахідка такої корисної бактерії TU-103 багато в чому допоможе збереженню природи.

Джерело: thinkgreen.ru