#ukrpryroda

Верховна рада прийняла закон про фінансування заміщення газу вугіллям


Верховна Рада України на позачерговому засіданні 30 липня 2012 прийняла Закон України "Про внесення змін до статті 6 Закону України" Про Державний бюджет України на 2012 рік "щодо фінансування проектів заміщення природного газу. Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
Законом збільшується на 29,5 млрд. гривень граничний обсяг державних гарантій для забезпечення повного або часткового виконання боргових зобов'язань "за зобов'язаннями суб'єктів господарювання державного сектора економіки, які здійснюють реалізацію проектів заміщення природного газу вугіллям вітчизняного видобутку згідно з протоколом про співпрацю з Державним банком розвитку КНР" .
Мета закону - врегулювати питання надання державних гарантій для залучення кредитних коштів Державного банку розвитку КНР на фінансування програми заміщення споживання імпортного природного газу вугіллям вітчизняного видобутку. Це відбуватиметься шляхом впровадження технологій КНР щодо використання на підприємствах теплоенергетики водовугільного палива, а також отримання синтез-газу для потреб хімічної галузі та синтетичного природного газу для потреб економіки держави внаслідок газифікації вугілля.
В цілому в рамках реалізації програми на початковому етапі планується здійснити реалізацію в трьох регіонах країни п'яти інноваційних проектів загальною вартістю $ 3 млрд. 656 млн.
Держбанк розвитку КНР підтвердив готовність відкрити спеціальну кредитну лінію для фінансування програми заміщення природного газу вітчизняним вугіллям на цю суму.
В цілому в результаті впровадження використання на об'єктах теплоенергетики технологій водовугільного палива та будівництва заводів з виробництва синтетичного газу, який замінює природний і синтез-газу для підприємств хімічної промисловості буде досягнуто:
- Зменшення споживання імпортного природного газу в обсязі понад 3 млрд. м куб.;
- Економії валютних коштів щорічно в середньому до $ 1,5 млрд.;
- Зменшення бюджетних витрат до 150 млн. грн. на рік через відсутність необхідності відшкодування вартості ціни газу на виробництво теплової енергії для населення;
- Забезпечення стабільного ринку збуту для вітчизняних вугледобувних підприємств до 10 млн. тонн рядового вугілля щорічно.
Джерело: biz.liga.net