#ukrpryroda

Захворюваність на рак у Пекіні через погіршення екології зросла за 10 років на 60%

За останні 10 років захворюваність на онкологічні хвороби в Пекіні зросла на 60%, що пов'язано не в останню чергу з погіршенням екологічної ситуації у 20-мільйонному мегаполісі. Проблему прямої залежності здоров'я людини від погіршення стану довкілля порушив на сесії Всекитайських зборів народних представників депутат, академік китайської Академії наук Чжун Наньшань, передає кореспондент "Укрінформу" у у Китаї.

"За 10 років захворюваність на рак у Пекіні збільшилася майже на 60%. Такий показник вважається дуже високим у світі. Причому його не можна пояснити лише палінням: рівень паління у Пекіні щороку знижується. Якщо збережеться нинішня тенденція розвитку екологічної ситуації, то захворюваність на рак може зрости у геометричній прогресії", - зазначив Наньшань.

Нещодавно, як повідомляло агентство, Китайська академія наук опублікувала результати дослідження спеціальної групи з вивчення причин смогу і його контролю, в якому говориться, що в атмосферному серпанку в Пекіні та ряді інших районів Китаю було виявлено небезпечні азотвмісні органічні тверді частинки у величезній кількості.

Хімічний склад смогу схожий на такий у Лондоні 1952 року і фотохімічний смог, який вперше був помічений у 1940-1950-х роках у Лос-Анджелесі (вуглеводень і діоксид азоту під сильними ультрафіолетовими променями сонця утворюють органічні сполуки подразнюючого характеру, цей процес називається фотохімічною реакцією, внаслідок чого з'являється токсичний смог). У Китаї до цього додалися ще і пил з піском.

Влада обіцяє створити ефективний механізм контролю за викидами в атмосферу шкідливих речовин до 2015 року.

Міністерство охорони навколишнього середовища КНР оприлюднило "Проект технічної політики щодо запобігання забрудненню довкілля та атмосферного повітря зваженими частинками діаметром 2,5 мкм і менше". У ньому передбачається відповідальність урядів на місцях і підприємств за забруднення повітря.

Цього тижня відомство повідомило про запровадження квот на викиди для шести галузей промисловості (вугільної, металургійної, кольорових металів, цементної, нафтохімічної та хімічної) у 47 найбільших промислових містах у 19 провінціях.

Згідно з рейтингом міст за якістю повітря Всесвітньої організації охорони здоров'я, серед 1802 міст світу найкращим серед китайських міст є адмінцентр південної тропічної провінції Хайнань місто Хайкоу, він посів 273 місце.

Джерело: ukrinform.ua