#ukrpryroda

В Україні зміниться клімат

Метеорологи прог­нозують, що через кількадесят років у нашій державі зміниться клімат, а сніг узимку буде рідкістю. За словами директора Укргідрометцентру Миколи Кульбіди, тенденція потепління зберігається. Якщо протягом найближчих 50 років воно просуватиметься нинішніми темпами, територія України може перетворитися на тропіки. Звичайно, галузі економіки, передусім сільське господарство, енергетика й транспорт, повинні адаптуватися до цих змін. Тому, якщо не почати цей процес сьогодні, через п’ятдесят років ми можемо зіткнутися з величезними проблемами. За словами пана Кульбіди, за останні 20-25 років середня річна температура в Україні істотно зросла приблизно на 2 градуси влітку і взимку, в перехідні сезони ця тенденція виражена менше. 

За оцінкою міжурядової групи експертів зі зміни клімату, яка працює при ООН, у найближчі 50-100 років припинення процесів глобального потеп­ління очікувати не варто, щоправда, наслідки цього науковці оцінюють по-різному. Наприклад, є думка, що глобальне потепління призводить до танення льодовиків, що, своєю чергою, суттєво охолоджує воду Світового океану, а це вже викликає подальше похолодання. Заморозки у квітні й травні не зникнуть. На запитання, чи варто чекати весняного паводку в Україні цього року, М. Кульбіда зазначив: «Ми не чекаємо якихось негативних наслідків весняної повені, трохи можуть постраждати території, розташовані у басейні річки Прип’ять, а також місцями Чернігівська область та Карпатський регіон. Усе залежить від конкретних погодних умов, випадання опадів у період активного сніготанення. Щодо ситуації у Києві, то й тут немає серйозних підстав для занепокоєння. Максимальний рівень води, за нашими оцінками, тут буде нижчий від середнього рівня весняного водопілля на півметра», — зазначив Микола Кульбіда.

Сьогодні під льодом ще тільки три водосховища: Київське, Канівське й частково Дніпровське... Потужність цього крижаного покриву — від 10 до 25 см, і саме стан цього льоду настільки змінився, що льодохід на водосховищах Дніпровського каскаду відбудеться без особливих наслідків.

Джерело: gazeta.lviv.ua