#ukrpryroda

Битва "зелених" гігантів у Женеві: Гібридний привід проти електричного

Кожна десята машина – з екологічними технологіями. Електрика наступає, але повністю витіснити бензин і дизель поки не може. Електроспортивне авто з шаленою швидкістю і шикарним екстер’єром – вже сьогодні представляє Mercedes. Від нуля до ста кілометрів – менше ніж за чотири секунди, такі показники не всім бензиновим конкурентам під силу. Потужність – від 4 електродвигунів, з ними без підзарядки можна проїхати 250 кілометрів.

Та не потрібно бути мільйонером, щоб стати екологічним водієм. Ось такі міські автомобілі від Renault коштують 10 тисяч доларів, вдень і в заторі протиснуться, і запаркуватися можна де завгодно. А для ночі молодь вибирає авто розроблене з ді-джеєм Девідом Геттою – сусіди не лише почують, а й побачать, яку музику ви слухаєте.

Традиційне сімейне авто – Zoe коштує 25 тисяч доларів. За кермом – футуристичний дисплей, а під капотом одна батарея, яка швидко розганяє далеко понад сто кілометрів за годину.

«Влітку ви проїдете на авто 150 кілометрів, взимку 100, бо батареї розряджаються швидше. Але ми розробляємо машину для країн з холодним кліматом», – каже директор проекту електромобіля Zoe Сімон Луке.

Електромобілі завойовують популярність, бо час зарядки скоротився. Завдяки швейцарським ноу-хау просто вдома батарея буде повною не за 12 годин, як сьогодні, а за 5-6. Окрім того, експрес-електрозаправні станції розміщуватимуть на трасах. Там авто зарядиться за півгодини, а в цей час можна випити каву або піти в крамницю. Тож зникає страх, що далеко на електромобілі не заїдеш.

«Водії скаржаться – різні автовиробники мають різні штекери. Але наші заправки впораються з усіма», – говорить керівник продажів компанії Грінмоушн Крістіан Шмідт.

Зарядити авто у Швейцарії на 65 кіловатів коштує шість доларів. Водночас експерти прогнозують електромобілям максимум 10 відсотків ринку. Бо через кілька років необхідно замінити батареї, а це третина вартості авто.

«Батареї дорогі, хоча й вони трохи дешевшатимуть. Тому наша ставка на практичніші – гібридні двигуни – в автомобілі бензиновий або дизельний, та електро. Вони простіші, а значить надійніші, і споживають мінімум пального», – каже старший віце-президент Volvo Пол Густавсон.

Ось цій Volvo потрібно 3-4 літри дизелю, щоб подолати сто кілометрів. А викиди – 88 грамів на кілометр. Lexus доводить – розкішне і дороге авто не обов’язково шкідливіше. Пального на літр більше, а викидів – на 20 грамів. Натомість розганяється до сотні за вісім секунд, і традиційний шик у салоні. Лише одним порухом пальця можна змінювати температуру в салоні.

«Перевага гібрида – у вас немає батареї взагалі. Енергію для електродвигуна ви отримуєте під час гальмування – це технологія прийшла з формули один. Електродвигун працює, коли ви їдете спокійно, педаль у підлогу – бензиновий. Який з них працює – бачите на дисплеї», – говорить старший менеджер Lexus Етьєн Плас.

Французи не були б французами, якби не вигадали свій шлях. Замість електрики у Citroen гібрид зі стиснутим повітрям.

«Ви їдете, і під капот потрапляє повітря, ми стискаємо його, і воно змушує працювати поршні. Головне – набагато менше викидів у повітря», – каже представник проекту гібриду Citroen Томас д‘Оссі.

Хто ж узагалі не готовий до гібридів, але хоче берегти природу, тому виробники пропонують надзвичайно економні бензинові двигуни, які споживають трохи більше ніж 4 літра бензину на сто кілометрів.



Автор: Андрій Гетьман
Джерело: fakty.ictv.ua