#ukrpryroda

До 2014 року в Українську поновлювану енергетику буде інвестовано 5 млрд дол

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження прогнозує приватні інвестиції в галузь альтернативної енергетики в розмірі $ 5 млрд в 2012-2014 роках.
Про це заявив голова агентства Микола Пашкевич в інтерв'ю газеті «Урядовий кур'єр".
«Всього сума приватних інвестицій в « зелену» енергетику до 2015 року може вирости до 5 млрд доларів», - сказав він.

Пашкевич розраховує, що в 2012 в енергоефективність та розвиток відновлюваних джерел енергії може бути інвестовано близько 1,5 млрд євро. Зокрема, в проекти сонячної енергетики - 400-600 млн євро (зі збільшенням потужності електростанцій на 290 МВт), вітроенергетику - 450 млн євро (зі збільшенням потужності електростанцій на 250 МВт).

Глава держенергоефективності також розкритикував підготовлений Міністерством енергетики та вугільної промисловості проект Енергетичної стратегії до 2030 року, який базується на висновках Інституту загальної енергетики НАН України.

На думку чиновника, відведена в стратегії частка для альтернативної енергетики в 4,6% від загального обсягу виробництва електроенергії недостатньо, оскільки вона буде досягнута вже в 2012 році.

«На жаль, ні національний академічний інститут, ні міністерство не бачать, або ж не хочуть бачити, що об'єкти відновлюваної енергетики вже в цьому році досягли тих потужностей, які за проектом стратегії закладені на 2015 рік. Тоді виходить, що ми повинні сьогодні взагалі зупинити розвиток відновлюваної енергетики, тому що стратегічна планка вже досягнута?», - Дивується М.Пашкевич, який вважає, що до 2030 року має бути залучено як мінімум 30% потенціалу в поновлюваних джерелах.

«За оцінками вчених, потужностей в нас достатньо для вироблення з відновлюваних джерел (ВД) аж 98 млн тонн умовного палива на рік. Просто потрібно дещо змінити графіки та режим роботи каскаду гідроакумулюючих електростанцій так, щоб вони компенсували роботу сонячних і вітрових станцій. А це вимагає деяких зусиль», - зазначив він.
Нагадаємо, 16-19 жовтня в Києві пройде Тиждень відновлюваної енергетики. Відкриє Тиждень 4-й Міжнародний Форум з відновлюваної енергетики та енергоефективності, який відбудеться 16-17 жовтня у Києві і є однією з ключових ділових подій в сфері стійкої енергетики на території СНД і Східної Європи. У нинішньому році серед доповідачів форуму провідні експерти світового рівня, а також топ-менеджери ключових гравців ринку. 

Джерело: rencentre.com