#ukrpryroda

99,5% енергії в Ісландії отримують з поновлюваних джерел

Особливості клімату і географічного положення найзахіднішої в Європі країни, Ісландії, визначили багато особливостей місцевого життя. Вулканічна активність острова, на якому розташована держава, дає можливість черпати відновлювану енергію з надр землі. Зараз геотермальна енергія, використовуючи яку електростанції перетворюють тепло землі в електрику, а також гідроелектростанції, повністю забезпечують Ісландію необхідною енергією. Однак від недавнього часу стало очевидним, що існує й можливість ділитися «чистою» енергією, якої на острівній державі виявляється є в надлишку, з іншими країнами. Зараз вже будується гігантська лінія електропередач завдовжки близько 1000 км, яка повинна доставляти відновлювану енергію з Ісландії до Великобританії. 

Однак, не дивлячись на достаток «чистої» енергії, в Ісландії практично всі автомобілісти їздять за кермом позашляховиків. На такий вибір також впливають особливості місцевого клімату і ландшафту - більшість автомобільних магістралей в країні представляють собою грубі грунтові дороги. У зв'язку з цим мріяти про те, що Ісландія могла б стати найчистішою в енергетичному сенсі країною не доводиться - не дивлячись на дорожнечу завезеного бензину електромобілів в державі практично немає. Потрібно сказати навіть більше - на всі 330 000 проживаючих в Ісландії людиней в минулому році, згідно з дослідженням «Globe and Mail», налічувалося всього 11 електромобілів.
І не дивлячись на всю райдужність простоти видобутку відновлюваної енергії з надр землі, в Ісландії знаходяться чимало супротивників такого способу вироблення електроенергії. Так, деякі дослідження вказують на те, що захворювання на астму в країні можуть бути пов'язані з роботою геотермальних електростанцій, які забруднюють навколишнє середовище сіркою. Також існує й проблема надлишку води та стоків, утворюючихся при роботі електростанцій. Проте відмовлятися від настільки дешевого і, до того ж, поновлюваного джерела енергії, в країні не поспішають. Швидше за все, можна очікувати прийняття серйозних заходів з підвищення безпеки роботи геотермальних станцій.


Джерело: thinkgreen.ru